chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині заснували літературну премію імені Тодося Осьмачки

17 жовтня 2012 о 15:12

Черкаська обласна організація Національної спілки письменників України, Смілянський міськрайонний благодійний фонд «Тодось Осьмачка» та підприємство «Булатецькі брати» засновують літературну премію імені Тодося Осьмачки.

Вона присуджуватиметься за високохудожні твори (поетичні збірки, ліро-епічні, драматичні та прозові твори), в яких на архетипному рівні зображується український національний характер, осмислюється історична доля України та її народу, втілюється ідея національно-державної незалежності, пише Прочерк.

Премія присуджується один раз на рік до дня народження Тодося Осьмачки – 16 травня і вручається на батьківщині письменника в селі Куцівка Смілянського району.

Премія присуджується за рішенням конкурсної комісії, яка організовує проведення конкурсу, визначає лауреата премії. Рішення конкурсної комісії правочинні за наявності двох третин її складу.

До участі в конкурсі допускаються книги чи прирівняні до них публікації в літературних часописах, надруковані протягом останніх 3-х років, не відзначені іншими преміями, але з числа тих, які здобули високу оцінку літературної критики, громадськості, читачів. Мова творів – українська.

Право висунення творів на здобуття премії мають колективи творчих спілок і товариств, мистецьких, навчально-наукових, культурно-просвітницьких установ і закладів (при цьому додається відповідний протокол). Кожна з організацій може представити на здобуття премії один або кілька творів одного автора. На здобуття премії можуть претендувати письменники України та українського зарубіжжя. Посмертно премія не присуджується.

Організація, яка висуває кандидатуру на здобуття премії, подає до конкурсної комісії (за адресою: 18000, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 219, обласна організація Національної спілки письменників України, або: м. Черкаси, Головпоштамт, а/с 91,) такі документи:

– офіційне подання з формулюванням позиції та її короткою мотивацією;

– 5 (п’ять) примірників представленого твору чи творів;

– рецензії та відгуки, опубліковані в пресі (за наявності).

Конкурс на здобуття премії оголошується з 1 листопада. Прийом творів на конкурс закінчується 31 березня наступного року. З 1 по 25 квітня проводиться громадське обговорення творів, поданих на конкурс. Визначення лауреата – до 5 травня. Хід конкурсу та його підсумки висвітлюються в засобах масової комунікації.

Рішення про присудження премії приймається таємним голосуванням більшістю голосів членів конкурсної комісії (50 відсотків плюс один голос від повного складу комісії).

Лауреатові премії вручається диплом і грошова винагорода. Диплом підписують голова Черкаської обласної організації НСПУ, голова Смілянського міськрайонного фонду «Тодось Осьмачка» та голова конкурсної комісії.

Премія (грошовий еквівалент премії) встановлюється в розмірі п’яти тисяч гривень.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути