chrome firefox opera safari iexplorer

На «Київ Музик Фесті» виступлять виконавці з двадцяти країн

02 жовтня 2012 о 12:02

У суботу в столиці розпочалася декада музичного мистецтва, що на культурній мапі країни позначена як «Київ Музик Фест». Один із наймасштабніших і найповажніших фестивалів в Україні дебютував 1990 року, нині він відбувається 23–й раз і обіцяє чимало приємних емоцій для шанувальників класичної музики. Протягом десяти днів, з 29 вересня до 8 жовтня, на фестивальних майданчика виступатимуть музиканти та музичні колективи з 20 країн світу.

«Київ Музик Фест–2012» відкрився концертом Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України під управлінням Володимира Сіренка, під час якого прозвучали твори Бориса Лятошинського, Євгена Станковича, Лесі Дичко, Івана Карабиця...У перші ж дні фестивалю презентували дві книги: «Музыка. Время. Пространство» («Дух і літера», 2012) доктора мистецтвознавства Ніни Герасимової–Персидської та «Хочу грати на роялі» («Музична Україна», 2012), автори — Наталія Гриднєва та Марія Храпачова, художник — Кость Лавро.

Усього на «Київ Музик Фест» прозвучить понад 150 творів, що належать до різних музичних жанрів, більшість з яких — світові або всеукраїнські прем’єри. Авторами близько ста з них є вітчизняні композитори. Під час фестивалю шанувальники музичної класики зможуть послухати сім симфонічних, п’ять хорових та одинадцять камерних концертів. Серед подій, на які варто звернути особливу увагу, — ф’южн–феєрія Івана Тараненка та Валентини Давиденко «Майстер снів» із презентацією компакт–диска (4 жовтня), жарт у стилі камерної опери «Тільки у Львові: Бум Пім Пім» Івана Небесного у виконанні акторів Національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької, перформанс That crаzed girl з музикою Олени Леонової (7 жовтня, Великий зал НМАУ), електроакустичний проект Алли Загайкевич «ЕМ–Візія», документальний фільм «Незабутні. Михайло Скорульський» до 125–річчя від дня народження класика... Піаніст Євген Громов свою сольну програму умовно назвав «325 на чоти­рьох (75, 130, 50, 70)», маючи на увазі цьогорічних ювілярів Валентина Сильвестрова, Ігоря Стравінського, Вікторію Польову та Євгена Станковича, а камерна імпреза «Музичний трикутник» об’єднала солістів–виконавців трьох країн: України, Швейцарії та Фінляндії...

Концерти проходитимуть у Колонному залі імені Миколи Лисенка, Великому й Малому залах Національної музичної академії України імені Петра Чайковського, Великій концертній студії Національної радіокомпанії України, залах Національної спілки композиторів і Національної академії мистецтв, а також у храмах — Михайлівському Золотоверхому соборі та церкві святого Василя Великого.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути