chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині відкрили пам’ятник на честь воїнів УПА

15 жовтня 2012 о 11:20

В рамках відзначення 70-ї річниці створення УПА, в урочищі Альтана на території Національного парку «Сколівські Бескиди», що біля міста Сколе, відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака на честь 250 полеглих вояків Української повстанської армії, які загинули на Сколівщині у роки визвольної боротьби. Про це УНН повідомили у прес-службі львівської облради.

Концепція Меморіалу на честь полеглих вояків УПА Сколівщини задумана і здійснена у такий спосіб, щоб до поховання, яке донедавна було братньою могилою, пролягала символічна Хресна дорога.

Поруч з великим хрестом Меморіалу встановлено також плиту з переліком імен і псевдо полеглих вояків УПА, останки яких були віднайдені у гірських потоках та на гірських схилах.

Довідка УНН: Українська повстанська (рідше — повстанча) армія (УПА) — озброєне крило Організації українських націоналістів.

Діяла з весни 1943 року на територіях, які входили до складу Генерал-губернаторства (Галичина — з кінця 1943, Холмщина — з осені 1943), райхскомісаріата Україна (Волинь — з кінця березня 1943), та румунської Трансністрії (Північна Буковина — з літа 1944), які до 1939—1940 років входили у склад Польщі і Румунії.

УПА діяла до 1953 року, коли активні її дії припинено, а окремі вогнища спротиву діяли впродовж 1950-60-х років. З 1943 по 1950 роки Головним Командиром УПА був генерал Роман Шухевич, з 1950 по 1954 рр. — Василь Кук.

Ставлення до історії УПА в українському суспільстві впродовж років незалежності коливається між позитивним (борці за незалежність) і протилежним (німецькі колаборанти): сама оцінка часто спирається на пропагандистські штампи обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов'язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (декілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними. З 2005 року в Україні офіційно святкуються річниці створення УПА (14 жовтня 1942, свято Покрови Пресвятої Богородиці).

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути