chrome firefox opera safari iexplorer

На Покрову відкрили перший в Україні пам’ятник Івану Виговському

16 жовтня 2012 о 12:18

На честь свята Покрови Пресвятої Богородиці — покровительки й заступниці українського козацтва та вояків УПА — митрополит Івано–Франківський і Галицький Іоасаф освятив пам’ятник гетьману Івану Виговському, встановлений на території чоловічого Хресто–Воздвиженського Манявського монастиря (УПЦ КП).

Ця відома у православному світі обитель, заснована Йовом Княгиницьким у 1606 році, розташована в Карпатах, біля села Манява Богородчанського району. Саме тут, за версією групи дослідників, покояться останки Івана Виговського — великого українського гетьмана, котрий зі своїми козаками під час битви при Конотопі в липні 1659–го вщент розбив регулярне московське військо.

Щоправда, документальних підтверджень місцепоховання Виговського дотепер знайти не вдалося. За словами автора книги «Слово про Скит Манявський» Богдана Сушинського, зберігся лише оригінал заповіту гетьмана, в якому він просить поховати його «у Скиті Великім, у склепі мурованім, в церкві Воздвиже­нія Чесного Хреста».

Отже, Хресто–Воздвиженський Манявський монастир принаймні можна вважати символічним місцем заповітного вічного спочинку Виговського.

Монумент зведено на кошти прикарпатських меценатів. «Перший в Україні пам’ятник Виговському засвідчує, що Скит Манявський є величним духовним центром не лише для вірних, — відзначив владика Іоасаф. — Це святе місце для всієї України, для всіх, хто береже і цінує історію своєї батьківщини».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути