chrome firefox opera safari iexplorer

На Прикарпатті відкрили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука

17 жовтня 2012 о 15:00

В селі Уторопи Косівського району Івано-Франківщини на подвір’ї загальноосвітньої школи урочисто відкрили та освятили літературно-краєзнавчий музей Тараса Мельничука.

За дорученням голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка ошатну дерев’яну будівлю, навпроти пам’ятника славному землякові, добудувала та облаштувала першими експонатами, в тому числі з домашніх архівів родини Мельничуків, районна влада спільно з активною місцевою громадою.

Як зазначив у своєму виступі голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, подія відкриття музею геніальному поету, письменнику-дисиденту Тарасу Мельничуку, лауреату Шевченківської премії, «важлива не лише для Утороп, де він народився, для Косівщини, яку оспівав у своїх зболених віршах, а й для нашої області та усієї України, бо Тарас Мельничук — гордість української нації, поет, який до кінця свого життя не переставав вболівати за долю рідної України».

Фундамент під дерев’яний будинок-музей закладено три роки тому. Кошторисна вартість цього об’єкта — 237 тис. грн. В 2012 році на добудову музейного приміщення освоєно 94,5 тис. грн., 90 тисяч яких — з державного бюджету, решта – з районного. На облаштування музею Князя роси – Тараса Мельничука Косівський район додатково залучив ще 8 тис. грн.

Серед учасників визначної події входин до музею Тараса Мельничука в його родинному селі були заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, представники районної влади та творчої інтелігенції Коломийщини, а також гості з Буковини, працівники культури з Вижниці, які подарували музею портрет Князя роси, написаний художником Віталієм Косовичем.

«Тарас Мельничук – це унікальна, неординарна людина, поет великого болю за Україну, який завжди мав свої переконання і велику силу національного духу, — наголосив Роман Іваницький. — Він не зраджував собі навіть тоді, коли його продовжували переслідувати як поета-дисидента за сказане і написане мужнє слово, коли його, розбитого долею, відцуралися ті, хто, мав би підтримати». Роман Іваницький подякував усім причетним до будівництва та створення цього музею від імені голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

Звучали поезія Тараса Мельничука у виконанні школярів у гуцульських строях, пісні виконували юні і дорослі уторопські хористи.

Довідково

Тарас Мельничук — український поет-дисидент, в'язень радянських таборів. За книгу «Князь роси» 1992 року удостоєний Державної премії України ім. Тараса Шевченка. Помер 29 березня 1995 року; похований на місці колишнього рідного обійстя в Уторопах.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути