chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільші зарплати в Україні отримують IT-спеціалісти

05 жовтня 2012 о 09:11

У свіжому номері журналу Корреспондент від 5 жовтня 2012 року опубліковано щорічний рейтинг окладів і премій офісних співробітників у різних галузях — як на українському ринку, так і в країнах Європи, в Росії та Китаї.

Список найбільш високооплачуваних працівників в Україні очолюють керівники вищої ланки, IT-фахівці, менеджери з продажу і кадровики. Найбільше за рік зросли зарплати цих фахівців у сфері мережевої торгівлі, в банках і на виробництві.

Як пише Корреспондент, у 2012 році значно збільшився попит на професіоналів у сфері маркетингу, реклами і будівництва. У період кризи ці галузі фінансувалися за залишковим принципом. Тепер, після декількох років застою, зарплати цих фахівців зростають значно швидше.

Серед ключових тенденцій ринку праці — висока заробітна плата тільки серед найбільш дефіцитних кадрів. На першому місці за темпами зростання зарплат стоять топ-менеджери. У 2012 році оплата праці генеральних директорів в IT-секторі досягла середнього показника в $11 тис., на $1 тис. менше отримують керівники компаній — виробників товарів широкого вжитку, а третє місце з $8,2 тис. на місяць дісталося главам банків.

Доходи висококваліфікованих розробників, зайнятих безпосередньо в IT-галузі, у порівнянні з минулим роком зросли на 89%, досягнувши позначки $1,2 тис.

Корреспондент зазначає, що ставки українських комп'ютерних геніїв будуть зростати і далі, оскільки щомісяця в Україні залишається відкритими близько 3 тис. вакансій в IT-галузі, одній з найпрогресивніших.

Третє місце у зарплатному рейтингу зайняли директори з кадрів. В Україні в середньому їх доходи за рік зросли в половину — до $3,1 тис. Найвищі зарплати в Україні фіксувалися в агропромисловому комплексі, в банках, інвестиційних компаніях і великих холдингах.

Як і в 2011 році, рейтинг складено спільно з консалтинговою компанією Hay Group, яка проводить ці дослідження більш ніж в 90 країнах світу. Дані щодо заробітних плат збиралися станом на 1 травня 2012 року. Також враховувалися премії, фактично виплачені за період травень 2011-го — квітень 2012-го. У дослідженні взяли участь 323 компанії різних секторів економіки, розташованих у столиці, містах-мільйонниках, обласних та районних центрах.

Повний рейтинг зарплат, а також чому зарплати топ-менеджерів великих українських компаній зростають так само стрімко, як і у їхніх зарубіжних колег, читайте у свіжому №39 журналу Корреспондент від 5 жовтня 2012 року.

Розділи: Суспільство