chrome firefox opera safari iexplorer

Пішов з життя Народний артист України Марк Бровун

09 жовтня 2012 о 16:21

У ніч з 8 на 9 жовтня у віці 66 років помер керівник Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру, Народний артист України та лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Марк Бровун.

Громадянська панахида відбудеться 10 жовтня об 11.00 у приміщенні Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру, повідомляється на сайті театру.

Співчуття у зв'язку зі смертю Бровуна висловив Президент України Віктор Янукович.

«Від нас пішов видатний театральний діяч, який усе своє життя присвятив самовідданому служінню українській культурі. Видатні організаторські здібності, щирість, доброзичливість Марка Матвійовича завоювали любов і повагу шанувальників. Світла пам'ять про прекрасну людину назавжди залишиться у наших серцях», — йдеться у співчутті Януковича , яке наводить його прес-служба.

«Присвятивши більшу частину свого життя служінню театру, він вивів Донецький музично-драматичний театр на якісно новий творчий рівень, зробивши його одним з найуспішніших і відвідуваних театрів України», — зазначили в театрі.

Марк Бровун народився 24 липня 1946 року в Донецьку. Закінчив економічний факультет Донецького державного університету і режисерський факультет Луганського державного інституту культури і мистецтв. Був керівником-тренером збірних команд Донецької області та УРСР із воєнізованого багатоборства. Під його керівництвом збірна УРСР неодноразово ставала призером, а в 1974 році — чемпіоном СРСР.

З 1976 року Марк Бровун прийшов на роботу в Донецький національний академічний український музично-драматичний театр, а в 1987 році він став його директором, у 1994 році — директором-художнім керівником театру. З 2009 року — художній керівник театру.

У 1993 році Бровуну було присвоєно звання Заслужений працівник культури України. У 1997 році став лауреатом премії Національної спілки театральних діячів України ім. Миколи Садовського.

У 2003 році Бровун став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка за виставу Енеїда за твором Івана Котляревського.

У 2012 році Марку Бровуну присвоїли звання Народний артист України.

Повний Кавалер ордена За заслуги, повний кавалер нагороди Шахтарська слава.

Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Міністерства культури та туризму України, Донецької обласної ради, Донецької обласної державної адміністрації, медалями та почесними знаками.

Депутат Донецької обласної ради 4, 5 та 6 скликання. Голова постійної комісії з питань культури, духовності та підтримки засобів масової інформації 4 та 5 скликання.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути