chrome firefox opera safari iexplorer

Побачило світ унікальне видання «Дива печер лаврських»

15 жовтня 2012 о 18:23

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику вийшла друком колективна монографія, присвячена історії печер Києво-Печерської лаври – «Дива печер лаврських».

Це вже друге, доповнене видання,– розповідає заступник генерального директора з наукової роботи Заповідника Валентина Колпакова.

«Незважаючи на те, що існує величезна кількість літератури як світської, так і духовної, присвяченої Києво-Печерській лаврі, лаврські печери та їхні дива протягом кількох століть так і не стали предметом окремого дослідження. Перша книга, присвячена цій темі, вийшла лише у самому кінці ХХ ст., – говорить пані Колпакова. – До унікального видання «Дива печер лаврських», що побачило світ у 1997 році, увійшли результати останніх на той час досліджень лаврських печер як фахівцями-істориками, так і фахівцями природничих наук, що вивчали печери із залученням новітніх технологій та методик. Ця книга одразу ж стала популярною не лише серед науковців, а й серед пересічних читачів, і сьогодні є бібліографічною рідкістю. Тому, вже у ХХІ ст., було вирішено перевидати книгу, доповнивши її матеріалами нових студій науковців Заповідника».

У роботі використаний досвід лаврських авторів XVII ст., котрим належать перші історичні студії, що були продовжені науковцями Києво-Печерського заповідника. До цього унікального видання увійшли результати новітніх досліджень з історії лаврських печер.

Читачам також пропонується низка літописних, агіографічних сюжетів, оповідей про дива лаврських печер та про мощі святих, тут упокоєних.

Книга розрахована як на науковців, так і на всіх небайдужих до історії української духовної культури. Наклад видання – 1000 примірників.

Презентація унікальної книги відбудеться орієнтовно у кінці жовтня на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

За інформацією прес-служби заповідника

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути