chrome firefox opera safari iexplorer

Похід у Крим на гору Кішка

04 жовтня 2012 о 09:25

Крим — справжній рай для любителів гірського туризму. Тут багато красивих гір, і у кожної з них своя унікальна і неповторна історія.

Похід в гори Криму — це відмінний спосіб відпочити, зарядитися енергією природи і насолодитися красою цього чудового краю. Якщо ви любите подорожувати, вас не лякають довгі піші прогулянки, їжа на свіжому повітрі і сон на природі, тоді поспішіть вибрати маршрут туристичного походу в Крим.

Великий інтерес для туристів представляє велична Гора Кішка, яка знаходиться поблизу Сімеїза. Не дивуйтеся такій назві — зовні гора і справді схожа на кішку, яка схилилася над водою. Це геологічне утворення порівняно молоде — йому всього близько мільйона років.

Проживали на цій території татари і нарекли гору Кош-Кая, що перекладається як «парна скеля». Надалі ця назва зазнала змін, і до наших днів дійшла саме як «Кішка».

Висота гори складає двісті п'ятдесят чотири метри. Крім цього геологічного утворення туристів може зацікавити скеля під назвою Діва, яка знаходиться прямо в морі, навпроти так званої «морди» вищезгаданої Кішки.

Підійнятися на цю скелю туристи можуть по вирубаних в ній сходинках, яких ні багато ні мало двісті шістдесят штук. Якщо ви трішки попотієте і таки підніметеся на скелю, то вашому погляду відкриється приголомшлива панорама узбережжя.

До речі, ще якихось сто років тому біля скелі Діва перебувала ще одна скеля — Чернець. Вона мала досить вигадливу форму. У 1927-му році її цілісність порушив сильний землетрус, а в 1931-му році скеля не встояла перед міццю шторму і розкололася на кілька частин.

Похід в Крим на гору Кішка не буде для туристів складним випробуванням. Потрапити на плато гори можна по хорошій пішохідній стежці. На місцевості, через яку сьогодні пролягає маршрут до гори, сімсот років тому знаходилося неприступне городище таврів. Воно носило назву Лімена-Кале, що перекладається як «Фортеця на березі затоки». Свою назву городище отримало неспроста.

З трьох сторін двохсот шістдесяти метрова гора була надійно захищена, так як по цім сторонам було майже неможливо піднятися. А з четвертого боку, де плато спускається до сідловини, жителі городища звели оборонну стіну.

Сьогодні про це давнє селище нагадують лише руїни жител і залишки оборонної стіни, товщиною два метри, з двома вежами круглої форми.

Додав Поздний Тарас

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути