chrome firefox opera safari iexplorer

Попри обіцянки, у центрі Києва все ж зруйнували пам'ятку архітектури

09 жовтня 2012 о 14:18

У центрі столиці, неподалік від НСК «Олімпійський» зруйнували пам'ятку архітектори модерну, що на вулиці Горького, 44.

Як повідомляють «Коментарі», знесла історичну будівлю компанія «Орга».

Роботи почалися ще 6 жовтня, а вже 8 жовтня від будівлі лишився лише невеликий «огризок».

Як відомо, ділянку під зазначеною будівлею в квітні 1999 року Київрада передала в оренду на 49 років АТЗТ «ЕДЕМ і К» з формулюванням «для експлуатації та обслуговування адміністративної будівлі».

Однак у червні 2007 року будівлю купило ТОВ «Будінвест-капітал». У зв'язку з цим у серпні 2008 року з’явилося ще одне рішення міськради – про передачу ділянки під будівлею в оренду на 10 років зазначеній компанії, однак з іншим формулюванням: «для реконструкції та будівництва торговельно-офісного центру з подальшою експлуатацією та обслуговуванням».

Нарешті, своїм третім рішенням Київрада в грудні 2011 року продала цю ділянку ТОВ «Будінвест-капітал» за 12 мільйонів 312 тисяч гривень знову з новим формулюванням: «для реконструкції торговельно-офісного центру з подальшою експлуатацією та обслуговуванням».

Під усіма документами стоять підписи Олександра Омельченка, Леоніда Черновецького, Галини Гереги.

Як відомо, будівля на Горького, 44 була побудована за проектом відомого інженера-будівельника Трахтенберга в стилі модерн на початку ХХ століття. П'ятиповерховий прибутковий будинок призначався для двох цілей: південна секція використовувалася як житлові приміщення, тоді  як у північній секції містилося приватне жіноче комерційне училище Володкевич.

У декоративному оформленні фасаду виділявся кадуцей – жезл бога Меркурія, який повторюється п'ять разів між третім і четвертим поверхами. Цей елемент вважається символом торгівлі.

За радянських часів будинок використовувався як житловий.

Розпорядженням Київської адміністрації від 2 березня 1999 року № 302 будівля була внесена до переліку пам'яток архітектури місцевого значення під охоронним номером 293. Однак наказом міністерства культури і туризму № 1328/0/16-0 від 30 грудня 2010 року вона визнана такою, що не підлягає занесенню до Держреєстру пам'яток архітектури.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути