chrome firefox opera safari iexplorer

«Регіонал» презентував збірку про ОУН як шпигунів Гітлера і Заходу

16 жовтня 2012 о 13:47

Народний депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко презентував у Севастополі збірник архівних матеріалів «Історія націоналістичних рухів в Україні в роки Великої Вітчизняної війни».

Про це повідомляє «Інтерфакс».

«Сьогодні міжнародний антифашистський фронт України, який я представляю як співголова, презентує севастопольцям нову, по суті, унікальну книгу — двотомник архівних матеріалів, — зазначив Колесніченко. — Архіви, які представлені з п'яти країн — Німеччини, Польщі, України, Білорусії, Росії».

За словами нардепа, вперше були взяті матеріали зі Служби зовнішньої розвідки РФ, розвідки Польщі, української розвідки.

«РФ представила більше дванадцяти архівних установ. В тому числі архіви президента РФ», — додав «регіонал».

За словами депутата, 90% представлених архівних документів вперше розсекречені і представлені населенню.

«З 1939 року по 1945 рік ОУН-УПА і всі підрозділи, які знаходилися в цьому націоналістичному крилі, відкрито співпрацювали з німецько-фашистськими загарбниками, — сказав Колесніченко. — З 1939 року вони перебували на фінансуванні спецслужб Німеччини, готували розвідувально-диверсійну мережу на території України і навіть в 1945 році, працюючи з німцями, вони готували розвідувальну мережу, щоб залишити її в тилу радянських військ».

Одночасно, за його словами, документи доводять, що «лідери ОУН-УПА» вели переговори і з американською, і з англійською розвідкою для ведення підривної роботи на території Радянського Союзу.

«Однозначно доведено, що участі в боях з регулярною німецькою армією бандерівці не брали, — сказав „регіонал“. — Все, що змогли знайти історики, це приватні сутички з метою отримання зброї, обмундирування або продуктів харчування».

На думку Колесніченка, архівні матеріали «вперше підтверджують факти переговорів Степана Бандери зі спецслужбами Німеччини», спрямовані на об'єднання зусиль в боротьбі з Радянським Союзом. Депутат також заявив, що збереглися й документи з вдячністю Адольфу Гітлеру за те, «що він створив Українську державу».

«Регіонал» розповів, що найближчим часом книга буде видана накладом у 20 тисяч екземплярів і розповсюджуватиметься не тільки в бібліотеках, але і в школах, в інститутах.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути