chrome firefox opera safari iexplorer

Щорічно 8 тисяч дітей в Україні залишаються без опіки батьків

25 жовтня 2012 о 11:24

Щорічно близько 8 тисяч дітей залишаються без батьківської опіки – в тому числі через безвідповідальне ставлення батьків до своїх обов'язків, жорстоке поводження з дитиною, вживання батьками алкоголю або наркотиків.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, коментуючи підписання Президентом України Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року, інформує його прес-служба.

За словами А. Клюєва, сьогодні в Україні налічується майже 96 тис. сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. З них майже 80% мають живих батьків, яких позбавили батьківських прав, повідомив Андрій Клюєв.

За його словами, соціальні служби повинні виявляти неблагополучні сім'ї якомога раніше, допомагати при складних матеріальних ситуаціях, в розв’язанні сімейних конфліктів. «Глава держави ставить перед місцевими органами влади завдання бути максимально уважними до проблем сім'ї. Щоб не допустити вилучення дитини у батьків, потрібно прийти на допомогу якомога раніше, коли батьки ще можуть і хочуть подолати власні труднощі. Повинен бути налагоджений кардинально новий рівень взаємодії всіх органів влади — соціальних служб, правоохоронних органів, закладів охорони здоров'я та освіти для надання допомоги неблагополучним сім'ям. Це нові підходи, які не вдасться впровадити одразу, але їх потрібно починати використовувати на практиці, щоб поліпшити здоров'я нашого суспільства, а значить і його перспективи», — сказав секретар РНБО.

Він також зазначив, що соціальні ініціативи Президента України передбачають комплексне вирішення різноманітних проблем українських сімей. У їх рамках вже запроваджено 12 000 посад фахівців із соціальної роботи, на яких будуть покладені обов'язки раннього виявлення кризових явищ і попередження проблем у сім'ях, своєчасне надання їм допомоги.

Водночас, за словами Андрія Клюєва, Стратегія передбачає і вдосконалення механізмів залучення громадських організацій до процесу вирішення проблем збереження сімей, їх виховного потенціалу, вирішення дитячих проблем, захисту прав дітей.

Секретар РНБО також зазначив, що Стратегією значно розширюється коло сімей, які можуть претендувати на державну підтримку, причому, не тільки матеріальну, а й педагогічну, психологічну, юридичну.

В останні роки досягнуто певного прогресу у сфері соціального захисту дітей та сімей з дітьми, підкреслив Андрій Клюєв. За його словами, підвищено розмір держдопомоги при народженні дитини, запроваджено допомогу при усиновленні дітей, створена єдина база даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, збільшено виплати на їх утримання, вдосконалено процедуру усиновлення дітей, сформовано мережу реабілітаційних та соціальних установ, запроваджений правовий інститут Уповноваженого Президента України з прав дитини тощо. Вжиті заходи дозволили не тільки реально зменшити безпритульність дітей, але й активізувати усиновлення дітей саме громадянами України, сказав Андрій Клюєв. Він також зазначив, що дуже важливо і надалі підтримувати розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство