chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні київському Будинку вчителя виповнюється 100 років

05 жовтня 2012 о 16:13

5 жовтня, міський Будинок учителя святкуватиме 100-річний ювілей. З нагоди відзначення поважної дати та Дня працівника освіти у стінах пам’ятки архітектури національного значення відбудуться зустріч голови КМДА Олександра Попова з керівниками установ позашкільної освіти Києва, презентація проекту реставрації будівлі-ювілярки та святкова концертна програма для школярів за участю гуртківців Київського палацу дітей та юнацтва. Про це УННповідомили у прес-службі КМДА.

Нагадаємо, що 5 жовтня 1912 року у будівлі сучасного Київського міського будинку учителя було урочисто відкрито Педагогічний музей. Це приміщення знакове. Воно було споруджено за проектом відомого київського архітектора П.Ф. Альошина для розміщення в ньому Педагогічного музею. Примітно, що просвітницька господа будувалася саме за кошти меценатів та педагогічної громади Києва. Цей будинок працював як великий науково-методичний центр. Крім залів для експозиції  в Педагогічному музеї були і фахова бібліотека, читальний зал, спеціальні кабінети для демонстрування навчальних посібників і приладів, виставка педагогічної літератури, велика аудиторія для проведення масових заходів за участю представників різних освітніх товариств. Тут діяли також літні курси вчителів, читалися лекції для викладачів та вихованців вчительського інституту і вчительської семінарії.

Саме у цьому освітянському домі у квітні-серпні 1917 року проходили І та ІІ Всеукраїнські вчительські з'їзди. А 7 листопада 1917 року в залі Педагогічного музею було урочисто відкрито Українську академію педагогічних наук (УАПН). У приміщенні музею працювало Бюро Всеукраїнської вчительської спілки, головою якого була Софія Русова.  У цьому ж будинку працювала і новостворена Українська державна академія мистецтв.

Крім того, саме у цих стінах діяла Центральна Рада – перший національний уряд України у буремних 1917—1918 роках. Саме тут приймалися доленосні Універсали, які проголошували суверенність нашої держави.

У квітні 1990 року освітяни проголосили на своєму зібранні створення Творчої Спілки вчителів України. Будинок вчителя став центром і міжнародних педагогічних зв’язків. Тут було створено Міжнародний педагогічний клуб європейських столиць, до його складу увійшли, зокрема, керівники освіти Афін, Варшави, Москви, Баку, Софії, Мюнхена, Лондона, Парижа і Києва.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути