chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Міжнародний день кредитних спілок

18 жовтня 2012 о 09:21

Щорічно в третій четвер жовтня працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято — Міжнародний День кредитних спілок. Це всесвітнє свято безперервно відзначається з 1948 року і з тих самих пір є приводом для проведення численних заходів: днів відкритих дверей кредитних спілок та філій, благодійних акцій, ярмарків та конкурсів, тематичних радіо-і телепередач, передає УНН.

Кредитною спілкою називають організацію фінансової взаємодопомоги громадянам. Це одна з наймасовіших і найпривабливіших для населення фінансових організацій, яка складає некомерційну альтернативу банкам.

Поняття та ідеї кооперації (співпраця — спільна діяльність) увійшли в ужиток з середини 19 століття і отримали велику популярність в країнах Європи.

Основоположниками кооперативної філософії вважаються Роберт Оуен, Шарль Фур'є, Луї Блан. Вони пояснювали економічні переваги кооперації, як господарської форми, і вважали її організацією майбутнього, позбавленої суперечностей та недоліків світу капіталістичної конкуренції.

Цікаво, що 1948 став повторної датою заснування Дня кредитних спілок. А вперше ідея свята була озвучена в 1927 році, і 17 січня 1927 Лігою Кредитних Спілок американського штату Массачусетс був організований першеофіційне свято для пайовиків кредитних спілок і робітників.

Дату вибрали у зв'язку з тим, що 17 січня американці шанують пам'ять одного з найвидатніших діячів Америки Бенджаміна Франкліна, який народився в Массачусетсі.

У 30-і роки 20 століття кредитні спілки в Америці розвивалися стрімкими темпами. Але, тим не менш, проголошений День кредитних спілок не користувався популярністю ні у співробітників, ні у пайовиків і був згодом скасований.

«Друге життя» святові була дане в 1948 році, коли Національна Асоціація Кредитних Спілок США вирішила відновити святкування національного Дня Кредитних Спілок.

Сьогодні кредитні спілки діють в 88 країнах світу, в яких Міжнародний день кредитних спілок визнаний необхідним святом.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути