chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день ненасильства

02 жовтня 2012 о 09:36

Міжнародний день ненасильства (International Day of Non-Violence) встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 15 червня 2007 року. Дата вибрана не випадково: 2 жовтня народився Махатма Ганді, лідер руху за незалежність Індії та основоположник філософії ненасильства, передає УНН.

Відповідно до резолюції ООН, Міжнародний день служить додатковим приводом для того, щоб «пропагувати ненасильство, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз'яснювальної роботи». У документі підтверджується «універсальна значимість принципу ненасильства», а також бажання «затвердити культуру світу, терпимості, розуміння та ненасильства».

Державний міністр з міжнародних справ Індії Ананд Шарма, вносячи цю резолюцію від імені 140 авторів на розгляд Генеральної асамблеї, заявив, що широкий і різноманітний спектр творців документа є відображенням почуття глибокої поваги до Махатми Ганді, а також неминущого значення його філософських поглядів. У своєму виступі він навів наступний вислів покійного керівника: "Ненасильство є найбільшою силою в руках людства. Воно могутніше самого потужного руйнівного зброї, породженого людською винахідливістю ".

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути