chrome firefox opera safari iexplorer

Співробітники Науково-дослідного інституту оголосили голодування через борги по зарплаті

02 жовтня 2012 о 15:12

2 жовтня в Житомирі 20 співробітників Науково-дослідного інституту радіосистем оголосили голодування через борги по зарплаті.

Як повідомляє "Житомир.info", держава заборгувала співробітникам інституту більше 2,5 мільйона гривень.

За словами співробітників, з 2005 року держава призупинила фінансування держзамовлень ДП «Науково-дослідний інститут радіосистем», і люди перестали одержувати зарплату.

Працівники інституту підготували звертання до Кабінету міністрів, у якому оголосили про початок голодування.

«Акція протесту спрямована проти свавілля корумпованих чиновників Міноборони й Кабміну, а також проти бездіяльності й безвідповідальності за свої обіцянки президента Віктора Януковича, який обіцяв виплатити заборгованість по зарплаті на всіх держпідприємствах», — повідомили голодуючі.

На останній їхній лист президентові від 6 червня співробітники інституту одержали чергову відписку.

«З тих пір ніяких конкретних дій з боку влади не було. Далі ми терпіти не можемо й оголошуємо голодування з 2 по 5 жовтня», — повідомили голодуючі.

Вони вимагають від Верховної ради й Кабінету міністрів виконати рішення про виключення НДІ радіосистем з переліку підприємств стратегічного призначення й списку підприємств державної власності, які не підлягають приватизації.

«Якщо наші вимоги за 3 дні не будуть задоволені, ми почнемо безстрокове голодування, до якого приєднаються наші родини й колишні співробітники наукового інституту», — заявили співробітники.

«Люди сидять без зарплати, у них немає грошей на лікування, через борг перед Пенсійним фондом нашим співробітникам не зараховують у стаж останні 7 років роботи на підприємстві. З 2007 року проводиться процедура банкрутства, через що суд заборонив нам здійснювати будь-яку господарську діяльність», — повідомив голова профспілки НДІ радіосистем Микола Мозговой.

Він додав, що люди хочуть, щоб інститут передали в комунальну власність.

«Тоді в нас буде можливість знайти інвестора, який допоможе привести будівлюв порядок і відродить діяльність підприємства», — відзначив Мозковий.

Працівники інституту також скаржаться на жахливий стан самої будівлі, у якій усього кілька років тому виготовлялося високотехнологічне устаткування для військової техніки.

«Кілька років тому губернатор Сергій Рижук обіцяв передати інститут у комунальну власність. Але справа з місця не зрушилася. От чекаємо, що він нам сьогодні пообіцяє», — розповів колишній директор НДІ радіосистем Іван Поліщук.

Рижука протестуючі так і не дочекалися, до них приїхав заступник Житомирського губернатора Ярослав Довгих.

Він повідомив, що питання про передачі державного стратегічного об'єкта в комунальну власність не стосується компетенції місцевої влади, але запевнив, що дане питання вже вирішується на рівні Міністерства оборони й Міністерства соцзахисту.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути