chrome firefox opera safari iexplorer

Стартували зйомки першого українського повнометражного ігрового фільму «Запорозька Січ»

17 жовтня 2012 о 09:47

У Дніпропетровську в вівторок почали знімати нову версію першого українського повнометражного ігрового фільму «Запорозька Січ».

Як повідомили в управлінні культури міської ради, зйомки розпочалися в рамках 8-го Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема», який відкрився цього ж дня.

За даними ініціаторів, дніпропетровських краєзнавців та кіномитців, 100 років тому на Дніпропетровщині оператор-режисер Данило Сахненко зняв перший в історії український повнометражний ігровий фільм «Запорозька Січ», який не зберігся.

Відтак у рамках фестивалю планують здійснити театралізовану реконструкцію зйомок цієї стрічки за даними про неї, що збереглися у статтях відомого режисера Андрія Кордюма.

Як і 100 років тому, до зйомок нової версії фільму залучені жителі села Лоцманська Кам’янка, її так само зніматимуть у місцевих краєвидах. До участі у відтворені батальних сцен запросили активістів козацьких організацій із усієї України, а до зйомок кількох кінооператорів.

У ході роботи планують відзняти близько десятка сцен, серед них – написання запорожцями з легендарним кошовим Іваном Сірком листа турецькому султанові. Будуть тут і погоні на конях, і баталії. Частину сцен знімуть на Хортиці. А на Дніпрі буде відбуватися ціле дійство – недалеко від острова Порохового можна буде побачити справжню козацьку чайку з козаками.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути