chrome firefox opera safari iexplorer

У держави вилучили авторські права на більш ніж 2 млн музичних творів

30 жовтня 2012 о 12:14

Золотий жовтень в сфері музики ознаменувався не тільки розривом відносин між Ігорем Кондратюком та Віталієм Козловським.

Крапку в багатолітній співпраці з Державним підприємством «Українське агентство з авторських і суміжних прав», що здійснює управління авторськими правами та збір роялті за публічне використання авторських прав, поставили одні з найбільших музичних правовласників, — «Українська Музична Видавнича Група» і «Світова Музика».

Авторські права на більш ніж 2 000 000 музичних творів, серед яких твори, як вітчизняних виконавців ВІА ГРА, Валерій Меладзе, Віра Брежнєва, Влад Дарвін, Таїсія Повалій, так і іноземних зірок Lady GaGa, Beyonce, Madonna, Britney Spears, Queen, Red Hot Chili Peppers і багато інших, тепер знаходяться виключно в управлінні Асоціації «Дім авторів музики в Україні».

Керівництво обох компаній, коментуючи причини, які потягли за собою дану заяву, вказують на наступне: «Збори роялті за використання авторських прав, якщо брати статистику 2012 року, стали провальними, відрахування фактично зводяться до нуля. Користувачі музики — радіостанції і телеканали, в свою чергу, справно платять роялті за публічне використання музики в УААСП. Залишається лише здогадуватися, куди йдуть всі ці гроші, що належать АВТОРАМ ».

Експерти стверджують, що вотум недовіри УААСП незабаром можуть винести й інші правовласники, які також незадоволені тим, що відбувається.

Дивлячись на все те, що відбувається, УМВГ і «Світова Музика» ухвалили рішення передати свої авторські права в управління виключно організації колективного управління Асоціації «Дім Авторів Музики в Україні».

«Асоціація, працюючи на українському ринку вже більше семи років, довела свою працездатність, прозорість та надійність» — заявляють представники музичної індустрії.

Будемо спостерігати за подіями. Ну, а поки, всім теле і радіо компаніям, вже наразі радимо звернутися до ДАМвУ для предметного ознайомлення з деталями роботи, щоб уникнути безперебійної подальшої роботи та законного мовлення.

«Українська Музична Видавнича Група»