chrome firefox opera safari iexplorer

У Керчі покажуть унікальні вироби з дерева віком 2500 років

31 жовтня 2012 о 15:15

1 листопада в рамках нового проекту «Музейні цінності» у Керченському історико-археологічному музеї відкриється виставка «Античне дерево — грані можливого», на якій представлять унікальні античні предмети.

На відміну від мармуру, дерево — недовговічний за мірками історії матеріал.

«Є тільки два місця в Криму, де археологам вдається знайти дерев'яні предмети. Завдяки особливостям місцевого ґрунту, в некрополях Пантікапея (Керч) і в Усть-Альминському некрополі (Бахчисарай) археологи знаходять вироби з дерева, тканини і навіть шкіри, які збереглися до наших днів», — стверджує завідувачка історико-археологічним відділом Олена Артеменко.

«Серед експонатів найбільш дивовижний предмет — унікальна дерев'яна ритуальна ваза 1-2 століття нашої ери, виконана із цільного шматка дерева. Ця ваза — з фонду Бахчисарайського музею, до нас в Керч її передали для реставрації. Високо оцінивши рівень реставраційних робіт наших майстрів, бахчисарайський музей надав нам право першого показу. Можна з упевненістю сказати, що керчинці стануть першими, хто побачить цей експонат», — повідомила Олена Артеменко.

Серед інших експонатів виставки — найдавніші дерев'яні коробочки для пудри — піксиди. Їх вік датується 4-5 століттями до нашої ери. За словами Олени Артеменко, всі експонати, які будуть представлені на новій виставці, є класичними зразками деревообробного ремесла.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури