chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентують книгу про Гельсінську спілку

19 жовтня 2012 о 15:22

У Києві відбудеться презентація книги «Українська Гельсінська Спілка у спогадах і документах».

Про це ІП повідомили організатори заходу.

Вечір презентації книжки, що отримала у вересні відзнаку Міжнародного форуму видавців, розпочнеться у великій конференц-залі  Київського будинку вчителя в понеділок, 22 жовтня о 18:00.

Ведучі –  директор видавництва «Ярославів Вал» письменник Михайло Слабошпицький й упорядник книги Олесь Шевченко.

У книзі використано копії з оригіналів документів Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Українська Гельсінська Спілка стала першою в комуністично-кагебістській Українській PCP відкритою політичною опозицією партійного типу. Провідними діячами організації стали загартовані в радянських тюрмах і концтаборах звільнені, з вимушеної ініціативи М. Горбачова, українські політв'язні.

 

УГС брала участь у створенні перших демократичних громадських організацій УРСР – Товариство української мови, «Зелений світ», «Меморіал», Народний Рух України за перебудову.

Від часу оприлюднення Декларації принципів УГС промине всього лише два роки – і вперше обрана на демократичних виборах Верховна Рада Української PCP, до складу якої потрапили з мажоритарних виборчих округів 12 найактивніших членів УГС, прийме епохальний документ – «Декларацію про державний суверенітет України», у якій будуть відображені основні програмові принципи УГС.

З лав УГС вийшла у світ ціла плеяда українських політиків, знаних в Україні і світі. Книжка про діяльність УГС складається зі спогадів лідерів Спілки, безпосередніх учасників тих подій, і, що не менш важливо, з уперше розтиражованих таємних документів КГБ того періоду.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути