chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві збудують сучасну скляну церкву. ФОТО

05 жовтня 2012 о 13:41

Містобудівна рада затвердила проект відбудови Стрітенської церкви.

Про це 4 жовтня повідомив член Містобудівної ради, депутат Олександр Бригинець.

За його словами, архітектори і релігійна громада вирішили не використовувати жоден із ч

отирьох відомих варіантів Стрітенської церкви для її відбудови і розробили новий сучасний проект.

«Відбудований храм повинен стати домінантою реконструйованої Львівської площі. Враховуючи нинішній вигляд площі, на думку експертів та релігійної громади, відбудовану за котримсь із старих відомих з часів Київської Русі варіантів церкву було б важко вписати у нову містобудівну ситуацію, що склалась та цьому місці. Тому було розроблено новий сучасний проект храму», — пояснив Бригинець.

Автор проекту архітектор Янош Віг, автор фунікулера на Поштовій площі.

Як відомо, церква Стрітення Господнього була закладена Ярославом Мудрим, кілька разів перебудовувалася, поки не була знищена більшовиками в 1934 році.

Офіційною причиною знесення церкви називають плани тодішньої влади реконструювати площу, яку досі так і не привели до ладу.

А справжньою причиною, як стверджують, був страх влади перед дивами, які на власні очі побачили комуністи. Подейкують, що в 30-х роках відбулось диво самооновлення церковних бань, які раптом засяяли, наче щойно позолочені.

Фото надані Бригинцем

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути