chrome firefox opera safari iexplorer

У Пирогові завершується фестивальний сезон

08 жовтня 2012 о 11:40

Фестивальний сезон у Пирогові завершуиться феєричним  дійством   — Святом Покрови! Свято розпочнеться 14 жовтня об 11-00 зі  Святкової літургії  в церкві Св. Покрови, повідомили УНН у прес-службі КМДА.

Після літургії на експозиції «Карпати»  відбудеться відкриття нового інтер'єру хати з с. Сімерки.

Біля церкви  відбудеться традиційний покровський  ярмарок народних майстрів, які ознайомлять з   святковою  атрибутикою,  з виставками ікон та виробів з кукурудзи.

Гостей розважатимуть різноманітними конкурсами, виступами  кобзарів та лірників,  парубоцькими забавами у виконанні «СУМу» та «Пласту», закарпатськими піснями у виконанні народного колективу  з с. Сімерки.

Довідка УНН: Покрова Пресвятої Богородиці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути