chrome firefox opera safari iexplorer

Україна долучається до програми ЮНЕСКО «Пам'ять світу»

05 жовтня 2012 о 09:35

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час презентації програми на Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» повідомив генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина.

Він відзначив, що проект «Пам'ять світу» було започатковано ЮНЕСКО ще у 1992 році. Л.Михайлина повідомив, що у липні цього року Києво-Печерський заповідник та Національна історична бібліотека України за підтримки Міністерства культури виступили з ініціативою долучитися до реалізації цього проекту.

Л.Михайлина зауважив, що у фондовій збірці заповідника знаходиться велика колекція стародруків XVI — XVIII століть і чимала кількість різноманітних документів, які потребують захисту. «Колектив заповідника робить усе можливе, щоб зберегти ці безцінні скарби», — сказав Л.Михайлина. За його словами, участь у подібному проекті матиме велике значення не лише для Києва чи України, але й усього світу.

У свою чергу, директор Національної історичної бібліотеки Алла Скорохватова нагадала, що бібліотека вже понад 70 років знаходиться на території Києво-Печерського заповідника, збирає і зберігає колекцію про історію України. А.Скорохватова висловила упевненість, що колекція бібліотеки гідно представить країну і доступно розповість читачам про неї.

Як відзначила заступник генерального директора Києво-Печерського заповідника Влада Прокаєва, Україна вже має певний досвід участі у цій програмі ЮНЕСКО. Зокрема, у 2005 році до міжнародного реєстру «Пам'ять світу» за пропозицією України, Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, було включено Зібрання фонографічних запиciв єврейського музичного фольклору 1912—1947 років.

В.Прокаєва також повідомила, що за кілька тижнів розпочнуться засідання робочих груп, створення Національного комітету програми «Пам'ять світу», а до 2013 року Україна має подати на розгляд ЮНЕСКО номінаційне досьє з трьома пропозиціями на включення до реєстру.

Крім того, В.Прокаєва зазначила, що до роботи буде залучено експертів та істориків.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути