chrome firefox opera safari iexplorer

Україна друга у світі держава, яка навчає дельфінів бойовій майстерності

11 жовтня 2012 о 09:12

Україна відновила спецпрограму підготовки морських тварин в інтересах Військово-морських сил країни, у тому числі бойових дельфінів. Про це повідомило джерело в силових структурах в Севастополі. Дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року.

Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника із закріпленими на голові зброєю і вибухівкою. «Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалін для виконання спецзадач військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин по пошуку предметів на дні моря», — сказав співрозмовник.

За його словами, в 1990-ті роки деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин. «Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася», — сказало джерело. Співрозмовник повідомив, що в програму підготовки входять заняття по обстеженню ділянок моря, де знаходяться військові предмети і позначати їх місцезнаходження буями. Тварин також тренують з бойової програмі атак на підводних диверсантів і кораблі.

Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет. Він зазначив, що в 2012 році було проведено декілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами. «Завдання були виконані, наші дельфіни знаходили предмет і торкались його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй», — сказав співрозмовник.

На сьогоднішній день у світі існують тільки два центру підготовки бойових дельфінів — це база Сан-Дієго (США) і Севастополь.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути