chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Вікіпедія приєдналася до руху проти законопроекту про наклеп

01 жовтня 2012 о 09:35

Відповідний банер розміщено на сайті українських сторінок Вікіпедії.

«Ми маємо право знати: Вікіпедія каже „НІ“ закону про наклеп», — написано на банері. Акція розпочалася 1 жовтня.

Сам банер веде на сторінку, присвячену законопроекту, де змістовно розписано ризики, які він несе, зокрема і самій Вікіпедії.

«В разі ухвалення закону особа, яка вважає, що в статті у Вікіпедії про неї вказана неправдива інформація, яка порушує її честь та гідність, може подати в суд на користувачів Вікіпедії за наклеп», — попереджає Вікі.

«При цьому ця особа зможе кваліфікувати дії користувача Вікіпедії як кримінальний злочин, навіть якщо він лише передасть певну інформацію, раніше опубліковану в незалежному авторитетному джерелі, оскільки чітко не визначається коло осіб та випадки застосування цього закону», — додається у статті.

«Закон суперечить принципу нейтральної точки зору», — наголошується в тексті. Згідно з принципом, інформація, яка не згадується в офіційній біографії, але підтверджена в незалежних джерелах, може бути додана до Вікіпедії з посиланням на джерело.

В разі ухвалення закону, за це «може наступити кримінальне переслідування».

«Деякі коментарі депутатів, які проголосували за цей законопроект, та представників українських ЗМІ проти нього дають підстави вважати, що цей закон ухвалюється в першу чергу проти журналістів», — додається у матеріалі.

«Таким чином, йдеться про обмеження кола джерел для Вікіпедії, якими є статті з засобів масової інформації, оскільки користувачі Вікіпедії не мають змоги встановити, чи є в них інформація, яка може бути наклепом, або її немає», — додається в матеріалі.

«Зважаючи на те, що Вікіпедія дотримується норм нейтральності, неупередженості та безсторонності, вона є поза політикою, не підтримує жодну партію чи ідеологію, окрім ідеї вільного накопичення, поширення та використання знань», — зазначається в розділі, присвяченому закону про наклеп.

«Як показує досвід цих розділів Вікіпедії, у випадках, коли існує загроза для функціонування Вікіпедії або для її користувачів, спільнота Вікіпедії може вдатися до різного роду акцій як протест, спрямований проти цих загроз», — додається у статті.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути