chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартує конкурс сценаріїв для кіноальманаху «Шевченко. Для тебе»

30 жовтня 2012 о 10:43

Інститут Віктора Ющенка до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка ініціював проект «Шевченко. Для тебе», який передбачає конкурс сценаріїв для кіноальманаху з однойменною назвою.

Шевченко постане відразу в кількох кіноінтерпретаціях. Майбутній кіноальманах обіцяє стати своєрідним освідченням нащадків великому поетові — молоді сценаристи та режисери спробують осмислити постать непересічної особистості сучасно, по–новому.

Проект об’єднає орієнтовно 10—15 кіноновел будь–якого жанру. До участі запрошено всіх бажаючих.

Професіонал або ж молодий талановитий українець може створити власну кіноновелу хронометражем до 10 хвилин, де спробує осягнути Шевченка для себе у драматичному, комедійному, музичному, документальному чи анімаційному ключі.

Оцінювати роботи на конкурсній основі буде спеціальне журі, до якого увійшли 11 експертів — це відомі українські сценаристи, режисери, журналісти, письменники та митці. До експертної групи також увійшли директор Нью–Йоркської академії кіномистецтв (Лос–Анджелес) Ден Маклер та французький продюсер Лоран Даніельо.

«Ми спробували сформувати журі таким чином, щоб у фіналі наш кінопродукт був цікавий усім ланкам кіноіндустрії: і глядачеві, і телеканалам, і фестивалям», — поділився продюсер кіноальманаху Максим Онопрієнко. До того ж, за його словами, у виробничих планах проекту активне міжнародне фестивальне життя. Саме тому до складу журі увійшли професіонали міжнародної кіноіндустрії.

Звітну прес–конференцію з нагоди завершення кіноальманаху обіцяють провести наступного року, а національна прем’єра та фестивальна дистрибуція відбуватиметься навесні 2014 року.

Уже названо приблизний кошторис проекту «Шевченко. Для тебе» — орієнтовно 4 млн. гривень. 

Щодо змісту самого кіноальманаху, то організатори відкриті для ідей та пропозицій, проте наскрізною є ідея відкрити всій світовій спільноті невідомого Шевченка.

За матеріалами «України молодої»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути