chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні узаконили сурогатне материнство

18 жовтня 2012 о 14:02

Парламент нарешті врегулював наболілі питання в царині допоміжних репродуктивних технологій, проголосувавши закон, яким чітко встановлено граничний репродуктивний вік жінки (51 рік), а також офіційно дозволено сурогатне материнство.

Як відомо, в нашій державі сурогатне материнство не було законодавчо врегульоване, і клініки, що спеціалізуються на штучному запліднені, практикували такий спосіб допомоги бездітним парам стати батьками напівпідпільно. Чимало іноземців iз країн, де сурогатне материнство заборонено, приїздили в Україну за своїм «останнім шансом» на батьківство — і досягали свого. Проте після народження дитини стикалися з юридичною колізією: як оформити свою біологічну дитину, якщо її народила інша жінка в українському пологовому будинку і в документах про народження матір’ю була вказана саме вона — та, яка виносила немовля? Такий драматичний випадок стався, скажімо, минулого року з французькою парою Клер Біґ і Куртні Брукс. Чоловік і жінка намагалися вивезти з України народжених від сурогатної матері дівчаток–двійнят. Франція, де сурогатне материнство заборонене, не надала дітям громадянства та дозвільних документів на в’їзд. Після місяців пекельної бюрократичної тяганини батькам таки дозволили вивезти дітей додому. Для того, щоб подібні випадки не повторювалися, ВР законодавчо обмежила співпрацю українських репродуктологів iз громадянами країн, де сурогатне материнство заборонене.

Ще одна законодавча новація, яку вітають лікарі та більшість тверезо мислячого суспільства — заборона до штучного запліднення жінкам після 51 року. «Загалом випадків, коли жінки наважуються народити дитину після 50 років, украй мало, це одна на тисячі наших пацієнток, — кажуть «УМ» в Інституті генетики репродукції, столичній клініці, яка допомагає народитися «дітям із пробірки» уже десяток років. — Зазвичай це подружжя, які втратили свою єдину дорослу доньку чи сина, наприклад їхня дитина загинула у ДТП. Теоретично жінці можна допомогти завагітніти навіть у період її менопаузи. Проте маємо іншу проблему — стан здоров’я майбутньої матері, вже немолодої, а також її здатність виростити дитину до повноліття, як кажуть, «поставити на ноги». Про соціальну відповідальність немолодих мам в Україні заговорили минулоріч, після того як за допомогою нових технологій мамою стала самотня 67–річна чернігівчанка, котра відтак не зуміла адекватно доглядати за немовлям, надати своїй доньці медичне обслуговування та дотримуватися елементарних правил гігієни і здорового харчування. Результат відомий — соціальні служби клопоталися, щоб дитя забрали від горе–матусі в притулок.

Водночас обмеження віку для штучної репродукції дехто вважає дискримінаційним. «Держава має забезпечити право жінкам вільно вирішувати питання про кількість дітей, інтервали між їх наро­дженням та доступ до засобів, які дозволяють їм здійснювати це право. Особливо дискримінаційно це положення виглядає в контексті підвищення пенсійного віку жінок. Виходить, що працювати жінки повинні довше, а матерями ставати в даний час пропонують заборонити», — прокоментувала законопроект Марина Євсюкова, директор юридичного департаменту Центру «Ла Страда–України».

У разі підписання Президентом закон набуде чинності з 1 січня 2013 року.

ДОВІДКА «УМ»

Сурогатне материнство заборонене в Австрії, Норвегії, Швеції, Франції, деяких штатах Америки, Італії, Швейцарії та Німеччині. За порушення передбачається покарання як для сурогатної матері, так і для батьків дитини у вигляді значного штрафу чи навіть тюремного ув’язнення.

В Австралії, Великобританії, Данії, Італії, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Нідерландах, окремих штатах Америки дозволено тільки некомерційне материнство.

В Ізраїлі угода про сурогатне материнство має бути схвалена спеціальним комітетом, що складається з соціальних працівників, лікарів і релігійних діячів.

Мусульмани, які вважають бездітність найбільшим покаранням, дозволяють сурогатне материнство.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути