chrome firefox opera safari iexplorer

З гендерною рівністю Україна досі пасе задніх, — дослідження

25 жовтня 2012 о 11:39

Міжнародна організація Всесвітній економічний форум не лише організує знаменитий економічний форум у швейцарському Давосі, а й займається дослі­дженнями — як економічними, так і соціальними. Зокрема, починаючи з 2006 року, ВЕФ щороку публікує дослідження про гендерну рівність (чи нерівність) у світі.

Звіт–2012 аналізує ситуацію у 135 країнах світу і укладений за такими критеріями: рівність чоловіків і жінок у доступі до системи охорони здоров’я, освіти, участі у політичному житті та економічну рівність, тобто можливість отримувати рівну оплату за аналогічну роботу та просуватися сходинками кар’єри.

Як випливає з цьогорічного дослі­дження ВЕФ, найбільш рівними у правах та можливостях є чоловіки й жінки Ісландії, Фінляндії, Норвегії, Швеції та Ірландії.

Укладачі зазначають, що ситуація з гендерною рівністю у світі постійно поліпшується, хоча темпи прогресу і незначні. Цього року в першу сотню списку потрапили навіть окремі країни Близького Сходу та Північної Африки, які традиційно пасли задніх. Останні три місця списку (133—135) займають, відповідно, Чад, Пакистан та Ємен.

Варто зазначити, що на тлі загальносвітової тенденції поліпшення ситуації з гендерною рівністю Україна прямує у зворотному напрямку. Наша країна у цьогорічному списку посідає 64–те місце, між Колумбією і Таїландом. 

Україна є певним винятком, оскільки щороку опускається на нижчі позиції: із 48–го місця у 2006–му до нинішнього 64–го... За станом iз гендерної рівності нас обійшли навіть такі країни, як Барбадос, Казахстан, Острови Зеленого Мису, Малаві, Киргизстан, Намібія чи Шрі–Ланка.

За можливістю участі жінок у політичному житті країни Україна посіла взагалі 119–те місце. Серед чотирьох критеріїв оцінки найвище місце України (22–ге) — у рівності на право здобуття освіти. Це вже рівень європейської країни.

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора Світовий банк оприлюднив свій щорічний рейтинг щодо простоти ведення бізнесу в різних державах світу. Серед 185 Україна посіла 137–му сходинку, піднявшись у рейтингу на 15 позицій порівняно з минулим роком.

Але пишатися нічим, оскільки ми й надалі перебуваємо у товаристві світових аутсайдерів, посідаючи місце між Лесото (королівство–анклав Південно–Африканської Республіки) та Філіппінами.

Сенсацією цього року став блискавичний прогрес західного сусіда України: Польща упродовж року задавала тон у перетвореннях усім іншим країнам Східної Європи та Середньої Азії.

Перше місце у рейтингу зберіг за собою Сінгапур, який очолює рейтинг країн із найсприятливішими умовами для підприємницької діяльності вже сім років поспіль. За ним ідуть Гонконг, Нова Зеландія, США та Данія. У «топ–10» опинилася й одна колишня республіка СРСР — Грузія, яка посіла дев’яту позицію. Німеччина — двадцята, після неї іде інша колишня радянська республіка — Естонія. Більшість країн СНД та Балтії дають Україні значну фору: 27–ме місце за Литвою, 32–ге — за Вірменією, Казахстан — 49–й, Білорусь — 58–ма. Україну випередили також Азербайджан (67), Молдова (83) та Росія (112–ге місце). Найменш сприятливою країною для ведення бізнесу з тих, що увійшли до рейтингiв, є Центрально–Африканська Республіка.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути