chrome firefox opera safari iexplorer

Активне відновлення іпотеки та автокредитування у 2013-му малоймовірне

29 листопада 2012 о 10:38

Активне відновлення іпотеки та автокредитування в 2013-му році малоймовірне. Такий прогноз в коментарях ZN.UA зробив генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов.

За словами Краснова, багато банків в Україні добре засвоїли уроки кризи, що не можна кредитувати довгий актив за рахунок короткого пасиву. «Процентна крива гривні зараз закінчується на 18 місяцях. Тому навряд чи ми побачимо активне відновлення іпотеки і автокредитування», — констатував банкір.

Він вважає, що в наступному році в банківському секторі може спостерігатися невелике зростання обсягу короткострокових роздрібних кредитів. «В основному банки будуть видавати невеликі кредити готівкою без застави, кредити на товари і кредитні карти», — уточнив фінансист.

У свою чергу, начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитро Сологуб в коментарях ZN.UA прогнозує, що в 2013-му банки збільшать кредитний портфель на 10-15%.

«Основна проблема для банків — відсутність довгострокового ресурсу в національній валюті, без якого неможливий стійкий ріст кредитного портфеля. Також неясні економічні перспективи негативно впливають на попит на кредитні ресурси — підприємства не готові брати довгострокові кредити під масштабні інвестиційні проекти», — доповнив експерт.

За оцінками віце-президента SP Advisors Олени Зуйкової, в 2013-му році портфель корпоративних кредитів у банківській системі може збільшитися на 5-6%. При цьому обсяг кредитів фізосіб стабілізується.

«Таким чином, співвідношення кредитного портфеля до ВВП знизиться з 55% в цьому році до 50% у наступному. Але в будь-якому випадку це все ще буде одним з найвищих показників для країн Центральної та Східної Європи. Саме тому ми не вважаємо, що в найближчі роки варто очікувати значного прискорення темпів зростання кредитування», — додала експерт.

Як відзначає старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова, в 2013 році, як і в поточному, драйверами кредитного ринку будуть локальні і російські банки, у той час як європейські банки, швидше за все, трохи скоротять портфель. «Все гостріше відчуватиметься конкуренція, як за хороших позичальників, так і за лояльних вкладників», — зазначила експерт.

На думку Туюкової, в реальному секторі економіки банки будуть концентруватися на фінансуванні експортерів, агросектору, харчової промисловості, окремих держпроектів.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути