chrome firefox opera safari iexplorer

Через відсутність фінансування острів Зміїний розвалюється і зникає

08 листопада 2012 о 14:16

В Одеській обласній раді зареєстрований проект рішення про звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів щодо подальшого розвитку інфраструктури о. Зміїний та селища Біле Кілійського району Одеської області (розташованого на острові). Про це УНН повідомили у прес-службі облради.

Причиною розробки проекту стало те, що острів Зміїний розвалюється та зникає.

«Починаючи з 2009 року, цільове фінансування на завершення важливих для існування острова заходів з берегоукріплення та будівництва інфраструктури селища Біле у Державному бюджеті України не передбачалося. Відсутність цільового фінансування у 2009–2012 роках зупинило виконання основних природоохоронних заходів, передбачених для захисту від природної абразії території острова, поставило під загрозу збереження його цілісності та призвело до припинення завершення будівництва об’єктів», — йдеться у проекті постанови.

Зважаючи на важливість цього острову, постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2002 року № 713 була затверджена Комплексна програма подальшого розвитку інфраструктури та провадження господарської діяльності на о. Зміїний і континентальному шельфі на період 2002—2006 років, строк виконання якої постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 року № 1807 продовжено до 31 грудня 2011 року. Про те з 2009 року фінансування програми припинено.

У проекті постанови наголошується на важливості збереження острова, для видобутку вуглеводнів.

«Враховуючи світову тенденцію щодо зміщення акцентів видобутку вуглеводнів з континентальної території на морський та океанічний шельфи, загальнодержавне значення о. Зміїний буде зростати, тому необхідно звернути особливу увагу на його подальший розвиток.

Розвиток о. Зміїний потребує консолідації зусиль держави та регіону для вирішення проблемних питань з розвитку південно-західного форпосту України.

Виконання зазначених заходів можливе лише за умови продовження строку виконання Комплексної програми подальшого розвитку інфраструктури та провадження господарської діяльності на о. Зміїний і континентальному шельфі до 2017 року або розробки нової державної програми, що має забезпечуватися фінансуванням з Державного бюджету України», — йдеться у проекті.

Довідка: острів Зміїний знаходиться у північно-західній частині Чорного моря, займає вигідне географічне і стратегічне положення та має велике значення для нашої держави.

Сьогодні тут розташована адміністративно-територіальна одиниця — селище Біле Вилківської міської ради Кілійського району Одеської області. На острові постійно проживають більше 30 осіб, які забезпечують діяльність представництв державних установ і відомств, обслуговують та утримують 58 об’єктів державного майна.

Острів складається фактично з двох частин, розділених вузьким перешийком (близько 90 метрів шириною). У цьому перешийку є невеличкі острівці, які фактично з’єднують дві частини. Власне вони зникають дуже швидко і скоро може з’явитися два острови. Але небезпека не тільки в тому, але і в тому, що береги острова швидко розмиваються та ідуть під воду. За останні роки площа острова зменшилась приблизно на три гектари і становить десь 17 га.
Нагадаємо, у лютому 2009 року Міжнародний суд у Гаазі поставив крапку багаторічній суперечці між Україною та Румунією щодо морського кордону двох країн у Чорному морі. В результаті рішення міжнародної інстанції під юрисдикцію Бухареста відійшло майже 80% спірних територій.

Румунські експерти стверджують, що в цьому районі шельфу можуть знаходитися величезні поклади нафти і природного газу, здатні забезпечити енергетичну незалежність Румунії на щонайменше 30 років.

Ці ресурси оцінюються приблизно в 70 млрд куб. м газу і 12 млн тонн нафти.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути