chrome firefox opera safari iexplorer

До ювілею Кобзаря у 2014 році побачить світ Шевченківський щорічник

10 листопада 2012 о 09:00

Про це розповів Микола Томенко під час презентації Українського щорічника на 2013 рік, яка відбулась з нагоди Дня української мови та писемності у столичній  Книгарні «Є». Нагадаємо, що це видання підготували та видали Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» і видавництво «Веселка». Цього року Щорічник видається вже втретє.

Як поінформував ініціатор проекту, до 200-річного ювілею Тараса Шевченка, який відзначатиме світ у 2014 році, Фонд «Рідна країна» та видавництво «Веселка» презентують кілька освітніх та культурно-просвітницьких проектів.

Зокрема, одним із них стане Щоденник українця на 2014 рік, який матиме орієнтовну назву «Шевченківський щорічник-2014».  Це видання отримає спеціальну концепцію, яка передбачає окрім вже традиційних складових щорічника (персоналії, «Що я зробив для України», «народний календар та ін.») включити хронологію життя та творчості Кобзаря, афористику  поета (365 цитат) та ілюстрації (автопортрети та картини) Шевченка-художника.

Також Микола Томенко зазначив, що окрім Щорічника до ювілею Шевченка планується видати так званий «Перший альбом Шевченка». До нього входять рисунки 1839 — 1842 років, виконані художником у Петербурзі, та краєвиди Києва, типи селян і численні ескізи, етюди та начерки до «Живописної України», «Селянської родини», зроблені під час першої подорожі поета Україною 1843 року. Більшість рисунків виконано олівцем, в окремих випадках – тушшю-пером.

Як відомо, у 2012 році, в рамках проекту «Шляхами Тараса Шевченка», який реалізує Фонд «Рідна країна», було презентовано факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року». Альбом малюнків 1845 року – це частина того, що довелося побачити і замалювати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній.

У презентації Щорічника на 2013 рік взяв участь авторський колектив, до якого входять ініціатор Щорічника, відомий громадський діяч та Голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, директор видавництва «Веселка» Василь Степаненко, головний художник видавництва «Веселка» Микола Пшінка.

Для довідки. Продовжуючи започаткований  світоглядний задум Ділового щоденника українця – світлими життєвими прикладами видатних українців спонукати кожного до щоденної активної праці та помислу «що я зробив для України», — у виданні на 2013 рік додані нові імена видатних українців та нові цікавинки.

Цьогорічне видання містить щоденний український народний календар, де зібрано весь багатовіковий досвід, всю історію розвитку, почуття, віру, прагнення, життя та ідеали наших пращурів як цементуючий матеріал нашої національної ідентичності.

У новому щорічнику опубліковано 365 афоризмів та стільки ж ілюстрацій про найвідоміші історичні, архітектурні культові пам'ятки України. Незмінною у щорічнику залишається рубрика «Що я зробив для України», де кожен власник цього видання зможе фіксувати свої  ідеї та плани на майбутнє.

Перший наклад щорічника 5 тисяч екземплярів і сьогодні він вже надійшов у вільний продаж.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути