chrome firefox opera safari iexplorer

Харківський офтальмолог удруге потрапив до Книги рекордів України за найшвидше видалення катаракти

27 листопада 2012 о 10:24

В одній із харківських клінік днями було зафіксовано новий вітчизняний рекорд: лікар вищої категорії Андрій Коваленко видалив пацієнтці катаракту всього за 1 хвилину 56 секунд, пише Україна молода.

«Сьогодні це найкращий результат у країні, — повідомив представник Книги рекордів України Ігор Підчибий. — Попередній рекорд, 2 хвилини 37 секунд, було встановлено у Дніпропетровську і, що цікаво, теж Андрієм Володимировичем. Тобто цього разу він перевершив самого себе. Але поки що не зміг «побити» досягнення японського колеги, який раніше провів аналогічну операцію за 1 хвилину 29 секунд і потрапив до Книги рекордів Гіннесса».

Утім рекордна швидкість в офтальмології, за словами Андрія Коваленка, — не самоціль, а прагнення доставляти пацієнтам найменший дискомфорт.

Піти ж на публічне встановлення рекорду він погодився, щоб привернути увагу співвітчизників до проблем зору, адже чим раніше виявлено хворобу, тим легше її побороти. Для доказу цього дня хірург провів 22 операції, і кожна, в залежності від стадії захворювання, тривала різний проміжок часу. В середньому ж, подібна процедура займає приблизно п’яти хвилин.

На запитання журналістів, чи намагатиметься рекордсмен перевершити досягнення японського офтальмолога, Андрій Коваленко однозначної відповіді не дає. Мовляв, як вийде, бо гнатися за рекордом на шкоду пацієнтам не буде.

«Все сталося випадково, — каже він, — адже головне в роботі — не швидкість, а якість. Якщо ж при цьому виходить ще й швидко, то це взагалі чудово».

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути