chrome firefox opera safari iexplorer

Ідола з Нацмузею у Львові не знищили, а акуратно розібрали. ФОТО

09 листопада 2012 о 17:05

Сьогодні вранці, 9 листопада, навпроти входу у філію Національного музею ім. Андрея Шептицького, що на вул. Драгоманова у Львові, розібрали кам’яну скульптуру ідола зі села Лопушна.

Після цього скульптуру нікуди не вивезли, а встановлюють на внутрішньому дворику музею, повідомляє кореспондент ІА ZIK з місця події.

Скульптуру язичницького божка ідола Світовида (який дивиться на чотири сторони світу) вирішили перенести, бо вона не пасуватиме до нового пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому, який планують освятити на цьому місці 1 грудня.

Фото zik.ua

«Ідола на подвір’ї музею встановили у 50-х роках. До того тут стояв пам’ятник роботи Литвиненка «Сидяча постать Андрея Шептицького». Ідол є експонатом музею. Він має свій інвентарний номер. Ми не бачимо нічого страшного в тому, що експозиція перебудовується і деякі експонати змінюють своє місце розташування», – розповів генеральний директор музею Ігор Кожан.

За словами пана Ігоря, перенесення скульптури відбувається за погодженням реставраторів та в присутності завідувача реставраційної майстерні музею.

Фото zik.ua

«Скульптура складається з частин. Її не розрізали. Вона частинами була привезена з Івано-Франківщини. Ми встановимо її точно так само, як вона стояла на старому місці. Постамент ми зробили ще минулого тижня. Сьогодні змонтуємо ноги, поставимо стовп», – зазначив Ігор Кожан.

Фото zik.ua

Директор також додав, що деякі тріщини були на скульптурі ще давніше і не є наслідком перенесення.

Довідка

Монументальну пластику НМЛ слов’ян-язичників представляє кам’яна скульптура так званого Лопушанського Святовита — чотириликого бога (І тис. н.е.), виявленого і вперше відфотографованого українським дослідником В.Щербаківським у 1910 р.

Кам’яний ідол пережив складні події. Біля 1850 р. він був виловлений з ріки Липиці біля Рогатина. Очевидно, його, як і збруцького Святовита і київського Перуна, скинули в річку в період поширення на Русі християнства. У XIX ст. верхня частина, що мала голову з чотирма обличчями, була розбита і перероблена на хрест.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути