chrome firefox opera safari iexplorer

Кількість жінок у новому парламенті буде рекордною

13 листопада 2012 о 18:17

В результаті цьогорічних виборів, за підрахунками Радіо Свобода, у парламент потрапить 42 жінки: 16 кандидаток стали переможцями у мажоритарних округах, інші 26 – проходять за партійними списками.

Незважаючи на вимогу ООН збільшити кількість жінок у парламенті до 30%, 42 жінки (складає трохи менше ніж 10%) – це вже рекорд за всі 20 років незалежності, кажуть експерти.

Проте, українцям все одно: депутат — жінка чи чоловік. Так, на запитання дослідження «Парламентські вибори 2012: народний депутат очима виборця», кого б ви швидше обрали до парламенту: чоловіка чи жінку, українці в рівній мірі готові були голосувати за обох, каже заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

«Інформація стосовно статі цікавить українців найменше. Лише 1,9% всіх опитаних відповіли, що інформація про стать депутата є для них важливою», – розповів соціолог.

Голова Ради жіночого консорціуму України Марія Алексєєнко вважає, що парламент насамперед повинен бути виразником суспільства. «І якщо в Україні жінки складають більшу половину суспільства, то вони обов’язково мають бути представлені в парламенті у достатній кількості, а всі їхні інтереси обов’язково враховані.  І те, що цього року кількість жінок у новому парламенті після виборів сягне рекордної позначки за всі 20 років незалежності, а це 42 особи, вже є дуже хорошим результатом для України», — зазначає експерт.

В той же час, за словами голови парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Володимира Макеєнка, жінка у парламенті тішить око і зменшує чоловічу агресію, однак без чоловіка у Верховній Раді їй не обійтись.

«Коли весь час знаходишся у чоловічій атмосфері, то некомфортно себе почуваєш. Чоловіча агресія у присутності жінки спадає майже до нуля. У нас часто бували пікетування, і коли жінки подавали голос: зупиніться, що ви робите – це гальмувало. Якщо жінку з її потенціалом правильно направити, у правильний комітет, то буде прекрасна робота і прекрасний законопроект», – каже регіонал.

Україна приєдналася до Цілей розвитку тисячоліття ООН ще у 2000 році, узявши на себе зобов’язання вже до 2015 року забезпечити гендерне співвідношення жінок у парламенті не менше ніж 30 відсотків. Якщо це зробити вдасться, жінок в українському парламенті мало б бути 135, а не 42.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути