chrome firefox opera safari iexplorer

Медики, освітяни, студенти можуть залишитися в грудні без зарплатні

21 листопада 2012 о 12:45

Лікарі, вчителі, студенти, держслужбовці та загалом усі працівники бюджетної галузі можуть залишитися в грудні без грошей. За даними заступника голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергія Романюка, на зарплатню бюджетникам не вистачає близько 10 мільярдів гривень. Найгірша ситуація з виплатами освітянам та студентам.

«У місцевих бю­джетах, щоб закрити фінансовий рік, не вистачає 2,4 мільярда, у центральному — лише для виплати зарплати працівникам вищої школи бракує 101 мільйона гривень, на виплату стипендій не вистачає 109 мільйонів гривень, — уточнив Романюк. — У галузі охорони здоров’я не вистачає близько двох мільярдів на зарплатню».

У бюджетній сфері України працюють близько 4 мільйонів людей, так що гроші може недоотримати кожен третій працюючий громадянин країни.

«Рiч у тiм, що в Держбюджеті України на 2012 рік було передбачено зростання ВВП на 4 відсотки, — пояснив ситуацію експерт Центру ім. Разумкова Павло Розенко. — На сьогоднi маємо максимум те, що «намалював» Держкомстат, — зростання ВВП приблизно на один відсоток. Тобто держава фізично не має ресурсів, щоб виконати в повному обсязі зобов’язання з соціальних виплат, заробітної плати, пенсій, стипендій тощо».

Для того щоб люди не залишилися голодними, слід внести зміни до закону про державний бюджет на 2012 рік. «Якщо Верховна Рада цього чи нового скликання не перегляне зміни до держбю­джету, люди залишаться без зарплатні до нового року», — б’є на сполох Сергій Романюк. «Ми не знаємо, де уряд візьме гроші — надрукує, візьме з митниці, вирішить цю проблему шляхом збільшення державного боргу, як це було з Пенсійним фондом, чи скоротить корупційну складову видатків, але цю проблему треба вирішувати вже зараз», — переконаний Павло Розенко. Експерт розповів, що з держбюджету досі виділяються кошти на побудову об’єктів до Євро–2012, при тому що сам футбольний чемпіонат закінчився вже півроку тому.

Виявляється, про загрозу «недостачі» коштів для бюджетників профспілки попереджали уряд ще у травні, але марно. Тепер же вони ініціюють зустріч керівництва уряду та профільних міністрів iз представниками регіональних профспілок, яку хочуть провести 10 грудня. Масовими страйками та мітингами «центральна» профспілка наразі не погрожує. А тим часом у регіонах, де з зар­платнею вкрай туго, готуються до акцій протесту. Так, пікетувати уряд 1 грудня зібралися тернополяни, причому очолилила цей рух... сама місцева влада.

На нараді голів районних та обласної рад було ухвалено звернення до уряду та Президента Віктора Януковича з вимогою закрити «дірку» з виплат бюджетникам, яка становить у Тернопільській області 174,9 млн. гривень. Якщо керівництво країни не зарадить проблемі, голова облради Олексій Кайда закликав місцевих бюджетників провести пікетування будівлі уряду.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути