chrome firefox opera safari iexplorer

МОЗ планує ввести посмертне донорство в Україні

18 листопада 2012 о 11:04

Міністерство охорони здоров'я України розробило та направило до ВР законопроект, згідно з яким кожен українець зможе стати донором органів після своєї смерті, якщо за життя юридично не оформить відмову.

Як пише газета Сегодня, такий законопроект був переданий до парламенту два тижні тому і в даний час знаходиться на вивченні комітету Верховної Ради з охорони здоров'я.

«Потім він повинен передати його на розгляд Ради. Але думаю, що це буде вже при новому скликанні», — сказав газеті директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ Руслан Салютін.

У свою чергу головний трансплантолог МОЗ України Олександр Никоненко пояснив необхідність прийняття такого закону. «У нас сім центрів трансплантації готові до постійної роботи. Але трупне донорство практично блоковане. У нас в країні роблять сотню пересадок нирок на рік, одну — серця і 12-14 — печінки. При цьому щорічно трансплантації нирки потребують більше 2000 осіб, печінки — близько 1000, серця — 500-700. Після смерті людини згоду на пересадку його органів повинен дати родич, але він перебуває у важкому психологічному стані, і найчастіше відмовляє».

За словами головного трансплантолога, при розробці українського законопроекту автори орієнтувалися на досвід Росії, Білорусі, Італії, Австрії.

«Ми створимо єдину вертикаль, щоб одна служба все контролювала. Зараз функції контролю за трансплантацією органів розкидані по 7 відомствам в МОЗ, ми хочемо це централізувати», — підкреслив Салютін.

У лікарнях працюватимуть фахівці, що підшукують потенційних донорів у відділеннях реанімації та інформують про них центри забору органів. «Якщо консиліум лікарів в лікарні констатує смерть мозку пацієнта, то після бесіди з родичами органи людини зможуть вилучити», — пояснив Никоненко, додавши, що навіть після прийняття закону родичі зможуть заборонити забирати органи у померлих.

За словами медичного адвоката Людмили Солоп, закон може бути корисний, але можливі і ризики, оскільки трансплантологія передбачає не тільки пересадку внутрішніх органів, але і сухожиль, м'язів, шкіри, тобто людини зможуть розібрати на органи. Ще один ризик, про який кажуть юристи, — неякісні органи для трансплантології та процвітання «чорного» ринку органів. Між тим, автори закону запевняють, що такі зловживання будуть неможливі завдяки суворому контролю.

Нагадаємо, Ніколас Крейс, який нещодавно відсвяткував 83-річчя, став найстаршим донором нирки за всю історію подібних операцій у Великобританії.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути