chrome firefox opera safari iexplorer

На Буковині у горах через вирубку лісів та посуху зникає вода

15 листопада 2012 о 16:13

У Буковинських Карпатах вода в криницях та гірських потоках зникла через вирубку лісів та цьогорічну посуху.

Про це пише ЗІК з посиланням на «Молодий буковинець».

Мешканці Путильського району, чиї будинки розташовані невисоко в горах, по воду ходять на відстань до одного кілометра.

Селяни, які проживають на високогір’ях, щоб набрати води, долають відстань у кілька кілометрів – до найближчого джерельця, яке ще не пересохло.

Пересохли тут не лише криниці, а й гірські потоки. Листя дерев пожовтіло ще влітку. Чимало горян змушені були продати частину худоби, бо нічим її поїти.

«На зникнення води в горах вплинули два чинники в комплексі, – каже завідувач сектору гідрології облгідрометеоцентру Наталя Іванова, – по-перше, це часте вирубування лісів, а по-друге, уже другий рік поспіль на Буковині й, зокрема в горах, посуха. Це позначилося на запасах ґрунтових вод. Незважаючи на те, що в останній місяць дощів стало більше, запас води ще не поповнився».

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути