chrome firefox opera safari iexplorer

На Дніпропетровщині знімають першу в Україні «короткометражку» про Голодомор

23 листопада 2012 о 10:16

Задум у молодої команди «кіношників» амбітний — створити перший в Україні художній фільм про Голодомор. А поки що — це «короткометражка» «Червоне намисто», теж перша в Україні, зі скромним бюджетом у 55 тисяч гривень (утім і цієї суми повністю ще немає).

Місцем зйомок, які щойно розпочалися, стало село Рудька у Царичанському районі Дніпропетровщини, пише Україна молода.

В основу фільму покладено реальні спогади 87–річної уродженки Кіровоградщини Антоніни, чий голос звучатиме за кадром. У 1932–му жінці виповнилося сім років. І її роль у стрічці гратиме також маленька дівчинка — 10–річна Маргарита Заяць.

Як розповіла автор сценарію і співрежисер фільму Тетяна Кондрашевська, знімальна група, що називається, перешерстила близько 40 рудьківських школярів, учнів перших–третiх класів. Щасливчики тепер можуть пишатися своєю участю у зйомці масових сцен. Але головної героїні серед них знайти не вдалося. Тож довелося оголосити кастинг — обійти театральні студії Дніпропетровська, дитячі студії телебачення. І хоч називати Маргариту Заяць «професіоналкою» — великий аванс дівчинці, втім вона вже чотири роки займається у театральній студії.

До всього іншого творці фільму підійшли з максимальною вимогливістю, коли дрібниць справді не буває. Зокрема, як розповів оператор–постановник Олександр Аліфанов, багато кінооператорів, маючи дзеркальні камери, нехтують освітленням і просто знімають залиту світлом сцену. Тому вони взяли за основу роботи Сергія Урусевського, зокрема фільм «Летять журавлі», і будуть використовувати техніку крапкового підсвічування у чорно–білих кольорах.

Побут тих років відтворюватимуть за допомогою експонатів Краєзнавчого музею у Рудьці. Окрім того, знімальна група вже звернулася до сільських жителів iз проханням пошукати відповідні предмети та одяг. «Хочеться, щоб актори розуміли ту епоху, ті часи, — розповідає режисер фільму Карен Карапетян. — Фільм, власне, не тільки про Голодомор, а про складну ситуацію в житті людей у важкий час. Уявіть: батько змушений залишити родину і виїхати добувати їжу, він зникає. І як цієї важкої миті мама з маленькою донькою змогли пережити це, дочекавшись його. Вони не тільки думали про їжу, а переживали за близьку людину, яка не повернулася. Вимога до акторів — пережити це все, змусити глядача співпереживати».

Зйомки «Червоного намиста» творці фільму називають тільки частиною великої ідеї. Вони хочуть зробити декілька проектів на історичну тематику через призму конкретних людських доль — цикл короткометражних стрічок, повнометражний фільм і цикл телепрограм.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути