chrome firefox opera safari iexplorer

На Південну башту Києво-Печерського заповідника встановлять позолочений хрест

19 листопада 2012 о 17:54

20 листопада 2012 року об 11.00 год. у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбудеться освячення та встановлення позолоченого хреста на Південну башту, яка знаходиться у південно-західній частині монастирських оборонних мурів.

Освятить хрест архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, повідомляє прес-служба заповідника.

Роботи з реставрації пам’ятки архітектури національного значення розпочались у вересні поточного року.

Проект реставрації, розроблений «Науково-дослідним інститутом історії архітектури та містобудування» (головний архітектор проекту – Сергій Юрченко), передбачає повне демонтування та заміну верхньої частини дерев’яних конструкцій башти, роботи з реставрації кладки, ін’єктування тріщин у цегляній кладці, заміни віконних та дверних заповнень за аналогами XVII-XVIII ст. з характерною фурнітурою та склінням, реставрацію та часткову зміну штукатурки внутрішніх і зовнішніх поверхонь стін з наступним покриттям фарбою, антисептичну та гербіцидну обробку стін, антикорозійну обробку металевих елементів, що залишаються в цегляній кладці, захист карнизів та підвіконь від замокання металевим покриттям, влаштування вимощення навколо башти та його гідроізоляцію, обробку дерев’яного перекриття вогнезахисним та біозахисним розчинами, влаштування покриття з мідного листа, укладеного у вигляді вертикальних прямокутників, позолоту хреста.

Загальна кошторисна вартість реставрації становить 1561,703 тис. грн.

Довідка

Південна (Часова) башта побудована в 1698—1701 рр. як оборонна споруда в системі монастирських оборонних мурів Києво-Печерської Лаври.

До північно-західної грані башти, а також до її східної грані примикають монастирські оборонні мури, які первісно мали бойові обходи з критими галереями, і які разом з баштами створювали замкнену систему оборонних споруд навколо монастирського подвір’я.

Наприкінці XVIII ст. башта втратила бойове призначення і використовувалася як господарча споруда. За час свого існування не зазнала суттєвих змін.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути