chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільшу скульптуру в світі збудують за 340 мільйонів доларів

27 листопада 2012 о 13:47

Американський скульптор і художник болгарського походження Христо Явашев, що працює в напрямку ленд-арт, має намір створити найбільшу і водночас найдорожчу скульптуру в світі, яка буде знаходитися в Абу-Дабі.

Створення скульптури у формі трапецієподібної піраміди заввишки 150 метрів (що перевищує Велику піраміду в Гізі), зробленої з 410 тисяч різнокольорових нафтових барелів, обійдеться в 340 мільйонів доларів.

Кольори барелів, що нагадують жовті та червоні піски, будуть відтворювати візуальний ефект ісламської мозаїки: «На сході сонця буде здаватися, що вертикальна стіна залита золотом».

Проект скульптури під назвою «Мастаба» скульптор розробив ще 30 років тому разом зі своєю дружиною Жанною-Клод, проте основною причиною затримки її зведення стала ірано-іракська війна. Потім Христо знову відродив ідею реалізувати проект, на що його надихнула смілива заявка Абу-Дабі стати культурним оазисом Близького Сходу. Зараз ідею проекту підтримує шейх Хамдан бен Заїд аль-Нахайян, брат принца-спадкоємця.

Поруч з «Мастаба» побудують цілий арт-кампус з виставкою про даний проект, розкішним готелем і рестораном. Скульптура буде знаходитися серед пустельного ландшафту в Аль-Гарбо, в 100 км від Абу-Дабі.

Христо наполягає на тому, що його Мастаба не є пірамідою. Її назва і форма навіяні древніми месопотамськими лавками, на яких відпочивали мандрівники в пустелі. Точну дату, коли має з'явитися «Мастаба», ніхто поки не називає. Однак Христо розповів пресі, що її будівництво займе близько 30 місяців, для чого буде потрібно залучити сотні людей.

Мастабами називалися гробниці в Давньому Єгипті (періоди Раннього і Древнього царств), які мали форму усіченої піраміди.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути