chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк хоче ввести 15% податок на продаж валюти

14 листопада 2012 о 15:49

Міністерство фінансів України і НБУ розробили програму боротьби з валютними спекуляціями адміністративними заходами. Про це пишуть ЗМІ, посилаючись на урядові джерела. Першим і найбільш помітним для простих українців кроком стане введення податку на продаж іноземної валюти.

Якщо зараз в обмінному пункті (при наявності валюти, звісно), досить просто пред'явити паспорт і провести конвертацію без будь-яких комісійних виплат, то вже найближчим часом ситуація зміниться. За ініціативою регуляторів українського фінансового ринку буде введений 15-процентний податок на продаж іноземної валюти та 1-процентні відрахування в Пенсійний фонд України.

В результаті, купуючи валюту з метою подальшого перепродажу, спекулянти автоматично будуть втрачати 16%. Оподаткування операцій з іноземною валютою широко використовується у світовій практиці, оскільки курсова різниця, що виникає при послідовній купівлі-продажу валюти, вважається додатковим джерелом доходу. Для юридичних осіб така норма вже частково застосовується і у вітчизняній практиці бухгалтерського обліку, тому новий податок на продаж іноземної валюти лише поширює її і на фізосіб.

Втім, в українських умовах дана ініціатива виконує насамперед обмежувальну функцію, спрямовану на стабілізацію валютного ринку, а не на поповнення бюджету. На думку експертів, необхідність платити податки в сукупному розмірі 16% нівелює весь можливий прибуток від валютних коливань, роблячи спекулятивні операції абсолютно невигідними. Інші держави в умовах світової фінансової кризи застосовують ще більш жорсткі стабілізаційні заходи по відношенню до конвертацію іноземної валюти.

Так, в Мексиці з 2010 року діє жорстке обмеження на придбання американських доларів приватна особа не може придбати більш 1 500 доларів на місяць. В Аргентині діють обмеження на купівлю як великих, так і незначних сум іноземної валюти.

А з 3 квітня 2012 року в цій країні введено також заборону на зняття будь-якої іноземної валюти з дебетових електронних карт за межами країни. Зняття коштів можливе тільки з валютного рахунку в розмірах, що не перевищують 300 доларів на місяць.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути