chrome firefox opera safari iexplorer

Попов заборонив будівництво на фундаменті Десятинної церкви

30 листопада 2012 о 16:21

Голова КМДА Олександр Попов заявив, що не дозволить проводити будівництво на фундаменті Десятинної церкви.

За його словами, позиція міської влади щодо будівництва храму на залишках Десятинної церкви залишається непохитною — роботи мають бути спрямовані виключно на музеєфікацію та консервацію.

«Залишки фундаменту Десятинної церкви — це пам'ятка археології національного значення і світового масштабу, знакове місце для киян і привабливий туристичний об'єкт. Враховуючи це, ми просто зобов'язані зберегти фундамент першої кам'яної церкви Київської Русі у тому вигляді, який маємо сьогодні. Будь-які роботи на території Десятинної церкви можуть здійснюватися виключно з метою музеєфікації та консервації археологічних знахідок», — наголосив він.

Попов також зазначив, що міська влада не узгодить жодного документа, який би дозволив будівництво на фундаменті Десятинної церкви, він також нагадав, що практично рік тому на згаданій території була здійснена тимчасова консервація залишків фундаменту церкви, щоб вберегти їх від несприятливих погодних умов.

Причому у КМДА також зазначили, що ті архітектурні рішення, які пропонуються на даний час, зокрема, відновлення Десятинної церкви, не можуть бути реалізовані з об'єктивних причин

Більше того, вони взагалі не враховують результати конкурсу на визначення найкращої концепції ревалоризації пам'ятки з консервацією та сучасною музеєфікацією залишків церкви Богородиці (Десятинної), який був проведений у кінці 2011 року Київською міською державною адміністрацією спільно з Міністерством культури України, наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, що 22 листопада член Містобудівної ради Києва при ГУ містобудування та архітектури Олександр Бригинець заявив, що влада Києва готує забудову Старокиївської гори на місці фундаменту Десятинної церкви, оскільки проект будівництва лежить на столі у головного архітектора міста.

Як відомо, Українська православна церква (Московський патріархат) домагається відновлення Десятинної церкви на залишках її фундаменту. Проти цього виступають археологи та архітектори.

У 2008 році Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації вирішило відновити археологічні розкопки фундаменту Десятинної церкви.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути