chrome firefox opera safari iexplorer

Працівники музею Десятинної церкви повстали проти директора — священика УПЦ МП

27 листопада 2012 о 10:01

Працівники Музею історії Десятинної церкви звернулися з відкритим листом до глави Мінкультури Михайла Кулиняка з проханням звільнити директора музею, ієродиякона УПЦ Московського патріархату Ярослава (Дорошенка).

Про це повідомляє ТСН з посиланням на «Комерсант-Україна».

За словами працівників музею, Дорошенко має намір побудувати на фундаменті Десятинної церкви храм, а також не підтримує наукову роботу в музеї.

В той же час, у Міністерстві культури стверджують, що до них з подібними скаргами не зверталися.

Відкритий лист Кулиняку від імені колективу музею було оприлюднене вчора, зазначає видання. Документ підписали 12 наукових співробітників. У листі, зокрема, повідомляється, що ієродиякон Ярослав приймає на роботу в музей тільки представників церковної громади Десятинного монастиря, а нинішніх наукових співробітників звільняє.

«Завдання керівництва зводиться до відтворення „історичної традиції богослужіння“ на території церкви шляхом спорудження нового собору і пропаганди релігійної свідомості», — зазначають працівники.

У листі також сказано, що співробітник музею протодиякон Антоній (Коваль) «допускає екстремістські та дискримінаційні висловлювання по відношенню до інших християнських громад України, а також зневажливо висловлюється про українське і міжнародне законодавство у сфері охорони пам'ятників».

В результаті протистояння були звільнені кілька археологів і мистецтвознавців. «Музей існує тільки на папері і займає підвальне приміщення за адресою вул. Володимирська, 6. Робочі місця обладнані там тільки для директора, бухгалтерії та відділу кадрів, але не для інших 80 співробітників. Елементарна відсутність площі, столів, стільців, будь-якого робочого обладнання, фондів, архіву, бібліотеки виключає всі можливі види наукової діяльності і може призвести до знищення автентичних залишків Десятинної церкви через будівництво храму УПЦ МП», — йдеться в листі.

Протодиякон Антоній (Коваль) запевнив видання, що ні про яке будівництво храму не йдеться: «Ми, як співробітники музею налаштовані на дослідження залишків Десятинної церкви, на проведення археологічної та музейної роботи».

Він спростував звинувачення в некомпетентності керівництва музею: «Якщо серед керівництва музею є віруючі історики та археологи, то чому нас намагаються позбавити права працювати за фахом?»

Міністр культури Михайло Кулиняк заявив у свою чергу, що поки нічого не знає про ситуацію. "Ніякого листа ми не отримували, поки ніхто із співробітників до нас не звертався, так що говорити про якісь дії можна тільки після отримання документа", — сказав він.

Його також здивувала кількість співробітників, зазначена у листі: «Ніяких 80 людей там немає». Музей історії Десятинної церкви був створений 9 квітня цього року наказом міністра культури. Його мета — збереження залишків фундаменту храму, створення експозиції археологічних знахідок та культурно-просвітницька робота.

Нагадаємо, нещодавно голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець  обнародував креслення об’єкту, який планують звести над підмурками Десятинної церкви.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути