chrome firefox opera safari iexplorer

Серед номінантів на антипремію «Будяк-2012» — Табачник, Литвин і ЦВК

23 листопада 2012 о 14:44

Українська Гельсінська спілка з прав людини визначила номінантів антипремії «Будяк року — 2012». Лауреат стане відомий 10 грудня.

У минулому році антипремію присудили президенту Віктору Януковичу за «систематичне використання своїх повноважень для обмеження прав і свобод».

Як повідомляється на сайті Гельсінської спілки, двічі у 2012 році був номінований міністр освіти Дмитро Табачник — за дискримінаційні висловлювання і поділ дівчат на «розумних» і «красивих».

Янукович також номінований двічі. Його звинувачують у байдужості та бездіяльності у сфері захисту прав людини. Зокрема, це полягає у підписанні низки законів, які порушують права людини.

Спікер парламенту Володимир Литвин номінований за зневагу до Конституції, законодавству, регламенту Верховної Ради і підписання закону «Про основи державної мовної політики».

Також «Будяк» має шанс отримати Центральна виборча комісія за численні і грубі порушення виборчих прав громадян.

Кабінет Міністрів і прем'єр Микола Азаров претендують на антипремію за порушення екологічних прав.

У порушенні права на свободу пересування громадяни звинувачують «Укрзалізницю».

Суддів Конституційного суду і Пенсійного фонду України номінували за фактичне узаконення позбавлення громадян соціальних виплат.

У номінацію потрапив і Національний банк України — за грубе порушення права власності за політичними мотивами по банку «Базис».

За бездіяльність у справі Леоніда Развозжаєва номіновані голова Служби безпеки України Ігор Калінін, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, генеральний прокурор Віктор Пшонка, уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

У цьому році лідерами за кількістю номінацій стали народні депутати за подачу небезпечних для українців законопроектів.

Зокрема «Будяк» мають можливість отримати Віталій Журавський, за спробу ввести кримінальну відповідальність за наклеп; Василь Грицак за законопроект, який грубо порушує право людини на приватність «Про Єдиний державний демографічний реєстр», Юрій Мірошниченко, за подачу законопроектів, які несуть в собі надзвичайно небезпечні загрози для системи державної екологічної політики, охорони навколишнього природного середовища та реалізації екологічних прав громадян; Євген Царьков, Катерина Лук'янова, Павло Унгурян, Юлія Ковалевська, Тарас Чорновіл, Лілія Григорович — за розробку закону про заборону пропаганди гомосексуалізму.

Антипремія «Будяк року» присуджується за найбільш ганебні та небезпечні порушення прав людини та основних свобод, що відбулися за минулий рік.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути