chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні під ВР протестуватимуть проти легалізації полювання у населених пунктах

06 листопада 2012 о 08:50

У вівторок, 6 листопада 2012 р., о 9:00 біля Верховної Ради України (з боку Маріїнського парку) відбудеться пікетування, учасники якого вимагатимуть не приймати в другому читанні проект Закону «Про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки, зменшення регуляторного тиску на суб'єктів господарювання» № 9139 від 09.09.2011. Законопроект включено до порядку денного під № 5199-VI від 06.09.2012.

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба Національного екологічного центру України.

Основні причини критики з боку громадськості такі:

1. Законопроект узаконює добування (тобто вбивство) тварин-компаньонів (собак і котів) приватними особами. Термін «добування», застосовуваний у законопроекті, є евфемізмом слова «вбивство». При цьому в законопроекті застосований термін «бродячи собаки і коти», визначення якого немає в чинному законодавстві, як немає і критерію,за яким розрізняються «безпритульні» (термін визначено ст. 1 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження») та «бродячи» собаки й коти;

2. Законопроект містить список видів, що підлягають необмеженому відстрілу. До них збираються віднести вовків, лисиць, собак та котів бродячих, ворон сірих, сорок, граків, а також мисливських та немисливських тварини. Повноваження надавати дозвіл на винищення усього живого (згідно цього законопроекту) матиме Мінприроди. Як показує українська практика, це породить розгалужені корупційні схеми в цій галузі;

3. Законопроект суперечить чинному законодавству, зокрема, ст. 17 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження», якою заборонено вбивство безпритульних тварин жорстокими засобами, до котрих належить відстріл; та ст. 174 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і в не відведених для цього місцях або з порушенням установленого порядку»), оскільки фактично узаконює застосування вогнепальної зброї будь-яким бажаючим у будь-який час і в будь-якому місці – в тому числі в межах населених пунктів, дозвіл на що видається держадміністраціями;

4. Термінологія законопроекту дуже розпливчаста і узаконює сумнівні сфери діяльності мисливців і комерційних структур, а саме пересувні звіринці (під назвою «пересувні виставки»), цирки і дельфінарії;

5. До обговорення законопроекту зовсім не були залучені численні зоозахисні та природоохоронні громадські організації.

Організатори пікетування закликають членів Комітету в понеділок дослухатися до вимог громадськості і мають надію, що законопроект не буде винесений на сесію ВРУ 6 листопада.

Організаторами пікетування є Національний екологічний центр України, Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» та Дружина охорони природи «Зелене майбутнє».

Із категоричним протестом проти даного законопроекту виступили також Спілка вільних журналістів «Природа над усе», ГО «Інститут сучасних проблем України, ГО Дніпродзержинське товариство захисту тварин «ZООщит», департамент охорони тваринного світу та природних ресурсів Міжнародного конгресу захисту прав і свобод людини «Світ», м. Одеса, ГО «Центр допомоги тваринам», комітет з екології Громадської Ради при Раді Міністрів АР Крим, Західно-українське товариство захисту тварин, м. Львів та Громадська ініціатива Форум допомоги безпритульним тварин UA-VET.

Довідка

Проект Закону «Про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки, зменшення регуляторного тиску на суб'єктів господарювання» № 9139 внесений 09.09.2011.

Суб'єктом законодавчої ініціативи є Кабінет Міністрів України, ініціатором законопроекту є Микола Азаров. 

Законопроект у лютому 2012 р. ухвалений у першому читанні.

Це безпрецедентний законодавчий акт, ухвалення якого переведе Україну в розряд дикунських країн. Ним легалізується таке ганебне явище, як догхантерство — полювання на домашніх тварин у місті.

Після широких протестів громадськості та публікацій у ЗМІ у вересні 2012 року до проекту профільним (екологічним) комітетом ВРУ було внесено зміни, що багато в чому враховують висловлені громадськістю та Мінекології зауваження.

Багато в чому, але не головному: в редакції комітету в проекті залишається норма про надання дозволів на «добування собак і котів» — у будь-який час і в будь-якому місці, забороненому для полювання.

Подвійною є позиція профільного комітету, який очолює Анатолій Семинога: у вересні 2012 р. комітет дає негативний висновок щодо законопроекту, яким зазначає, що вади проекту носять системний характер і він навіть не може бути покращений та рекомендує відхилити його в повному обсязі, а вже 4 жовтня вносить свої розлогі зміни до нього та виносить на друге читання задля прийняття. При цьому негативний висновок щодо проекту як системно хибного надано й Головним управлінням ВР за підписом заступника керівника В. Мілованова.

Внесення законопроекту на друге читання в останні дні роботи ВРУ старого складу свідчить про те, що є великі шанси на його ухвалення. Адже новому складу ще довго буде не до цього законопроекту. Про такі наміри свідчить вилучення проекту зі списку призначених на друге читання у вересні та його неочікуване внесення до порядку денного за кілька днів до розгляду.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути