chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві розкажуть про секрети української народної вишивки

06 листопада 2012 о 09:07

6 листопада 2012 року о 16:00 в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (вул. Лаврська, 19) в рамках музейного мистецько-етнографічного лекторію, відбудеться лекція «ДЕРЕВО ЖИТТЯ – ЦЕНТРАЛЬНИЙ СИМВОЛ В УКРАЇНСЬКИХ РУШНИКАХ».

Рушники, як святі речі, супроводжують все життя українців — від народження і до смерті.

Центральним символом на рушниках без сумніву є «Дерево Життя», яке в народі називали «Квітка», «Вазон», «Деревце».

Побувавши в Музеї Івана Гончара на лекції, ви зможете почути цікаву розповідь про символи та знаки на рушниках і, зокрема, про «Дерево Життя», а також дізнаєтеся про значення та використання рушників в обрядах.

На завершення буде проведений майстер-клас з порадами — як вишити весільного рушника з «Деревом Життя», особливо важливого для дівчат.

Відвідувачі також зможуть оглянути виставку «Рушник в українській народній культурі».

Лектор, а також куратор виставки – Мельничук Юрій Олексійович – заступник генерального директора з науково-фондової роботи Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

ВХІД ВІЛЬНИЙ.

Надіслала Марія Поливач

«Рідна країна»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути