chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні українців перевірять на знання рідної мови

09 листопада 2012 о 09:11

Завтра, 9 листопада, у День української писемності та мови на Українському радіо відбудеться традиційний Всеукраїнський диктант національної єдності.

Національна радіокомпанія України почала проводити диктанти від 2000 року. З тих пір щорічно в цей день всі охочі можуть взяти участь у написанні диктанту та з'ясувати, наскільки добре знають українську мову.

Торік організатори акції отримали 17 000 348 листів із радіодиктантом не лише з усіх областей України, а й з-за кордону: Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії і навіть Таїланду. Диктант писали люди різного віку та різних професій: школярі і студенти, військові та робітники, пенсіонери і домогосподарки.

Як стало відомо, нинішній диктант проведе доцент Київського університету ім. Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Традиційно диктант складатиметься зі 100-120 слів. Ті, хто напише його без помилок, будуть заохочені призами.

«Це — грошові премії, книги, компакт-диски з унікальними записами Українського радіо. Важлива умова — перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Українського радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс — 01001», — заявили в Національній радіокомпанії.

Враховуючи, що щорічно разом із диктантом слухачі надсилають розповіді про себе міркування про мову, роздуми про значення акцій, які об'єднують націю, цього року вперше, крім диктанту, буде запропоноване творче завдання. Причому організатори проекту зазначили, що воно — необов'язкове і буде оцінюватися окремо.

Написання радіодиктанту буде супроводжуватися двогодинним марафоном, під час якого ведучі Аліна Акуленко та Роман Коляда будуть розповідати про історію акції, нинішніх спонсорів, призи, а також разом із гостями студії міркувати про те, що таке радіодиктант — перевірка грамотності чи громадянська позиція.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути