chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відбудеться єдине в році повне сонячне затемнення

12 листопада 2012 о 12:38

Єдине в 2012 році повне сонячне затемнення відбудеться на Землі в ніч на вівторок, 13 серпня. Смуга місячної тіні пройде через весь Тихий океан, але на суші спостерігати повну фазу затемнення можна буде тільки на півночі Австралії.

Сонячні затемнення відбуваються, коли Місяць опиняється точно між Сонцем і Землею. Оскільки видимі діаметри Сонця і Місяця дуже близькі, Місяць може повністю закрити диск денного світила, і на небі з'явиться чорне коло в обрамленні сяючої корони — зовнішньої області атмосфери Сонця, що світиться, зоча в звичайних умовах вона невидима.

Через невеликі коливання площини місячної орбіти затемнення відбуваються не у кожний молодий місяць, а лише два-три рази на рік. При цьому через невеликий розмір плями місячної тіні — близько 300 км — повне затемнення можна побачити лише у вузькій смузі на поверхні Землі, по якій вона проходить. Справа і зліва від цієї смуги є зони півтіні, звідки можна побачити приватне затемнення — частково закритий місяцем сонячний диск, «сонячний місяць».

Через еліптичну форму місячної орбіти конус місячної тіні може не «дотягнутися» до земної поверхні, і на неї падає тільки півтінь. У цьому разі на Землі спостерігається тільки приватне сонячне затемнення.

Перше затемнення 2012 року було кільцеподібним — Місяць був дещо далі від Землі, тому під час затемнення місячний диск не закривав Сонце повністю, залишаючи на небі «вогненне кільце». Цю картину можна було побачити на заході США, у Китаї та Японії.

Нинішнє затемнення почнеться о 19:37 за Гринвічем 13 листопада, коли Землі торкнеться півтінь Місяця. Приблизно через годину, о 20:35 за Гринвічем, почнеться повна фаза — місячна тінь почне свій шлях з північного узбережжя Австралії, з точки приблизно за 150 кілометрів на захід від міста Дарвін. Потім тінь перетне затоку Карпентарія і знову повернеться на сушу в Квінсленді.Найбільшим містом на шляху місячної тіні, «столицею затемнення», буде Кернс на західному узбережжі Австралії, де живуть близько 150 тисяч осіб.

За даними місцевої газети Cairns Post, поспостерігати за затемненням в місто прибудуть близько 80 тисяч вчених і туристів. За вихідні продажі в місцевих супермаркетах різко зросли — приїжджі скуповують воду та інші напої, хліб, чіпси, залишаючи полиці порожніми.

Австралійське метеобюро попереджає, що в ранок затемнення в Кернсі небо може бути наполовину закрите хмарами. Більш докладний прогноз буде випущено в понеділок. Повна фаза затемнення в Кернсі триватиме не більш як дві хвилини — з 20:38 по 20:40 за Гринвічем. Однак потім пляма місячної тіні буде проходити по пустельних районах Тихого океану, де побачити затемнення можна буде лише з корабля або з літака.

Максимальної фази затемнення досягне о 22:11 за Гринвічем, в точці на півдні Тихого океану, де його тривалість становитиме 4 хвилини 2 секунди. Місячна тінь залишить Землю о 23:48 за Гринвічем, а о 00:45 закінчиться і приватне затемнення.

Нагадаємо, що перше сонячне затемнення цього року було в травні.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути