chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

14 листопада 2012 о 09:41

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом  — це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі, передає УНН.

Завдячуючи діяльності ІDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об'єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Щорічно встановлюючи певну тему, яка безросередньо стосується осіб з цукровим діабетом, IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на цілий рік.

Проводиться щорічно 14 листопада — дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року.

Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об'єднаних Націй. Був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в спеціальній резолюції № A/RES/61/225 від 20 грудня 2006 року.

У резолюції Генеральної Асамблеї країнам-членам ООН пропонується розробити національні програми по боротьбі з цукровим діабетом і доглядом за особами з цією недугою. У цих програмах рекомендовано врахувати цілі розвитку, які сформульовані у Декларації тисячоліття.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути