chrome firefox opera safari iexplorer

Театр «Березіль» відсвяткував своє 90-річчя

11 листопада 2012 о 12:39

У Харківському державному академічному театрі ім. Т. Шевченка — святкові клопоти. Один з найстаріших театрів України відсвяткував своє 90-річчя творчим вечором.

У славетному залі «Березолю» ніде було яблуку впасти — привітати колектив прийшли відомі діячі культури та політики, палкі шанувальники.

Трупа шевченківців показала театралізоване дійство, де були сцени з вистав та цікаві факти історії «Березолю», пише Голос України.

Як і годиться ювіляру, театр отримав вітання від колег. Президент України підписав святковий указ: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено художнього керівника театру Олександра Аркадіна-Школьника, звання «Заслужений працівник культури України» присвоєно директору театру Маргариті Сакаян, орден княгині Ольги ІІІ ступеня отримала художник-гример Тетяна Рачинська, а майстри сцени Едуард Безродний, Сергій Бережко та Тетяна Гриник стали заслуженими артистами України.

І на цьому подарунки не закінчились. Глава Харківської ОДА Михайло Добкін презентував колективу театру унікальну книжку «Життя та творчість Леся Курбаса», видану за ініціативою Харківської та Львівської облдержадміністрацій.

Олександр Аркадін-Школьник: «Окремо подякувати я би хотів вам, наші глядачі. Якби не було вас, не було б і нас. Наш театр був народжений у любові геніальним режисером Лесем Курбасом. Усі ці роки актори театру несли любов до глядача, й глядачі відповідали нам тим само. І нехай ще багато років звучить «Ми вибираємо «Березіль»!

На честь відкриття ювілейного сезону театр порадував прем’єрою вистави «Лев Гурич Синичка, або Бенефіс дебютантки».

Постановка, яку здійснив художній керівник театру, унікальна за своїм драматургічним матеріалом. Адже цей твір Марка Кропивницького ніколи не друкувався, і ось знайдений в архівах рукопис отримує нове життя на сцені театру.

П’єса базується на одному з найпопулярніших французьких водевілів ХІХ сторіччя, який з гучними оваціями приймали майже на всіх відомих сценах світу. В основі сюжету — прагнення старого актора допомогти власній дочці дебютувати на сцені. На шляху дівчини — безліч театральних каверз і перешкод, на допомогу приходять лише її молодість, талан та амбітність.

Режисер-постановник формулює жанр як «театральні інтриги на дві дії», і це відкриває широкий простір для інтерпретацій. Володимир Медвідь зробив оригінальне сценічне оформлення та костюми. Захоплива інтрига з крутими поворотами сюжету, авторською музикою Геннадія Фролова та хореографією відомого дуету «Міпарті» блискуче втілена талановитою молоддю та провідними акторами театру.

Ще один подарунок — «золотий Шельменко». «Шельменко-денщик» — визначна сторінка історії березільської сцени. Вистава створена під час війни режисером В. Васильком. У ті важкі часи лише звичайна марля стала матеріалом і для оформлення вистави, і для доброї половини костюмів. Постановка шевченківців пройшла крізь фронти і стала легендою нашої сцени. Це вистава-епоха, яскрава та життєрадісна, повна колоритного гумору та нездоланного українського духу. 19 жовтня відбувся її 2200-й(!!!) показ, після чого вона потрапила до Книги рекордів України, що засвідчено відповідним дипломом.

Художній керівник театру каже: «Ця постановка йде на нашій сцені 70 літ. Такого досягнення, мабуть, не те що в Україні, а й у світі немає. Сподіваюся, що вистава, яку ми називаємо «Золотий Шельменко», магічна, феєрична, потрапить і до Книги рекордів Гіннеса!»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути